Hlavní obsah
Umění a zábava

Listopadová padesátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: via AI creator Nightcafé

Den za dnem celý měsíc postižení jedinci sedí nad papírem či za počítačem a píšou a píšou. To je NaNoWriMo.

Článek

Když si lidé plánují, že něco ve svém životě změní, s něčím začnou, tak obvykle se dělí do dvou skupin. Někdo si dá obecnější předsevzetí. Například, že začne běhat. Jiní jsou přesnější a řeknou si „zaběhnu maratón“. Každý rok se v listopadu koná jakýsi ekvivalent maratónu pro psavce. Jde o takzvaný National November Writing Month neboli NaNoWriMo. Den za dnem celý měsíc postižení jedinci sedí nad papírem či za počítačem a píšou a píšou, až jsou z toho celý tumpachoví. Ono napsat alespoň padesát tisíc slov je docela fuška, obzvlášť když to chce člověk stihnout za měsíc.

O této akci vím, už delší dobu, ale dosud mě její příchod pokaždé zaskočil. Asi podobně jako se někteří z nás rok za rokem diví, že Štědrý večer je už 24. prosince, když oni ještě nesehnali dárky.

Letos se však této – výzvy, projektu, davového šílenství? – s názvem NaNoWriMo plánuji také zúčastnit. Původní myšlenkou sice je, že by měl z tohoto úsilí vzejít román, ale pravidla se za ta léta naštěstí rozvolnila. A upřímně řečeno jsme v 21. století, samotné romány jsou různorodé až experimentální povahy a proč by z NaNoWriMa nemohl vzejít výbor básní nebo sborník povídek či glos.

Vy jste v tomto zápase soutěžícím i sudím zároveň. To na vás je hlídat si pravopis, udržovat smysluplnost zápletky, vdechnout život postavám a psát, až se z vás bude kouřit. Zbytek nechte plavat. Výzvy jsou skvělé. Dodávají životu napětí, jsou impulzem k poznávání vlastních hranic a jejich překonávání, ale umělec se nesmí nechat svazovat příliš.

(Tuto a další Medvědomosti do ouška si poslechněte na Spotify nebo na www.ceskepodcasty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz