Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme se bát umělé inteligence?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mirabel Starling

„Ten, kdo vynalezl loď, vynalezl ztroskotání. Ten, kdo vynalezl letadlo, zároveň vynalezl jeho pád.“ Tak zní polovina citátu francouzského filozofa Paula Virilia.

Článek

Jednou z facebookových skupin, jichž jsem členkou, ať už se zapojuji často nebo jen zřídka, je i skupina, kam lidé přidávají obrázky vygenerované umělou inteligencí. Ač se dá vygenerovat ledacos, nejčastějším fokusem tvorby „prompt inženýrů“ jsou lidé různých národností a barev pleti. O různorodosti věku a pohlaví se moc mluvit nedá, převládají mladé ženy. Paralelně k tomu se víc řeší, kdo je nebo, v případě historických osobností, byl barevný než to, jestli je generované umění opravdu umění. Nejvíc „letí“ diskuse o barvě pleti starodávných Egypťanů a Kleopatry.

Tento příklad spíše podtrhuje směšnost lidí jako živočišného druhu, než že by osvětloval nebezpečí moderních technologií. To však není vše.

„Ten, kdo vynalezl loď, vynalezl ztroskotání. Ten, kdo vynalezl letadlo, zároveň vynalezl jeho pád.“ Tak zní polovina citátu francouzského filozofa Paula Virilia. S každým novým nástrojem přichází hned několik způsobů jeho využití…

V Arizoně podvodníci předstírali, že jedné matce unesli dceru a požadovali milión dolarů, jinak že jí dítě nevrátí. Aby jim nešťastnice uvěřila, pustili jí nahrávku. Žena tak na vlastní uši slyšela dívčí hlas volající svou mámu o pomoc. Jenže na záznamu neprosila o pomoc její biologická dcera, ale robot dokonale napodobující její hlas. To lze. Stačí pár minut záznamu a umělá inteligence vám ukradne hlas jako Uršula z Malé mořské víly. Nedávno mě o tom poučila reportáž Českého rozhlasu.

Někteří z nás si kladou otázku, zda se máme obávat možná až překotně se vyvíjejících technologií. Především se musíme mít na pozoru před zlem. Tím biologickým, lidským.

Perlička na závěr: Umělá inteligence vyprodukovala cédéčko se songy napodobujícími styl hudební skupiny Oasis. Motivace tvůrců? Už je nebavilo čekání na nové skladby od skutečných Oasis. S takovou to nepotrvá dlouho a někdo někde dopíše za spisovatele G. R. R. Martina jeho fantasy epos Píseň ledu a ohně. Můžeme jen doufat, že to, co vyprodukuje umělá inteligence bude kvalitnější než konec Hry o trůny, seriálové adaptace Písně, který se nám pokusili prodat pánové Dan Benioff a D. B. Weiss.

(další Medvědomosti jednak ke čtení na blogu https://medvedomosti.blog/, jednak k poslechu na Spotify nebo ceskepodcasty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz