Hlavní obsah
Umění a zábava

Pohádky jsou kouzelné, ale skutečnost inspirativní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedie / Thomas Wolf, www.foto-tw.de (CC BY-SA 3.0 DE)

zámek Neuschwanstein

Tehdy před sto lety to začalo jednou myší a převyprávěnými tradičními evropskými pohádkami.

Článek

Dnes jsou takzvané Disneyovky, tedy příběhy z dílny studia Walt Disney, téměř všude. Filmy, seriály, hračky, oblečení, školní potřeby, zábavní parky. Disney je mamut zábavního průmyslu. Vyprodukovat takové množství příběhů dá práci, potřebujete mít oči na stopkách a neustále číhat po inspiraci pro váš další počin. Zde jsou tři příklady toho, jak realita inspiruje vypravěče.

Kdyby slon měl křídla, křídla jako pták…

Sněhurka, Peter Pan, 101 Dalmatinů, Mary Poppins a spousta dalších. Filmy od Disneyho, které jsou zároveň adaptacemi lidových příběhů nebo dětských knih. Ten seznam je hodně dlouhý. Století tvůrčí práce je sto let práce. Jednou z adaptovaných knih je i příběh o létajícím slůněti Dumbovi od spisovatelky Helen Aberson-Mayerové.

Příběh vypráví o malém slůněti s přerostlýma ušima, které žije v cirkuse a které po čase samo začne vystupovat jako létající slon. Děj se odehrává v cirkuse a Dumbova maminka se jmenuje Jumbo, podle mě jasné narážky na fascinaci slonem Jumbo, jenž skutečně žil. Mánii kolem tlustokožce spustilo to, že jej v roce 1882 od britské zoo odkoupil sám velký principál P. T. Barnum.

Helen, narozená v roce 1907, vrchol Jumbomanie nezažila, ale jako dítě mohla slyšet vyprávění dospělých, ozvěny mánie se čas od času mohly objevit v tisku či rozhlase a docela určitě zanechaly stopu i v jazyce, protože v té době se jumbo stalo synonymem pro všechno velké až obří. Ať už Helen narazila na Jumba kdekoliv, přivedlo ji to k nápadu napsat a ilustrovat knihu, ze které se později stal animovaný film. Disney koupil práva a konec tohoto příběhu už všichni známe.

Šípková Růženka a labutí zámek

Do nekonečna se můžeme bavit o tom, že bychom si přáli navštívit Hobitín či Narnii, a nikam to nepovede. Avšak jedno pohádkové místo opravdu existuje a obyvatelé české kotliny je mohou celkem snadno navštívit.

Můžete – jako jedni z 1,4 milionů turistů ročně – vyrazit do Německa prohlédnout si zámek Šípkové Růženky. No vážně. Majestátní královské sídlo má svůj předobraz v bavorském zámku Neuschwanstein, jenž je zhmotnělým, byť nedokončeným snem ekcentrického bavorského krále Ludvíka II. přezdívaného jedněmi „labutí“, druhými „šílený král“.

Jedním z uskutečněných bláznivých nápadů je místnost, jež je vlastně umělou jeskyní. Zámek nikdy nebyl zcela dokončen, výstavba byla nákladná a sám hlavní stavitel, Ludvík Bavorský, své nápady často měnil. Nicméně i to, co se dokončit podařilo, je skvostné a není divu, že zámek okouzlil nejprve Walta a po něm i zástup dětských diváků.

Rockův (polo)boží dědeček

Dwayne Johnson přezdívaný Rock začal jako zápasník, pak na sebe v roli Krále Škorpiona upozornil jako herec a do svého portfolia přidal i roli animovaného polynejského poloboha Mauiho v princeznovské Disneyovce Odvážná Vaiana.

Jeho malá dcerka se do příběhu zamilovala a dlouhé měsíce vyžadovala, aby jí tatínek před spaním zpíval písničku You’re Welcome. To je k pousmání, ale Johnsonova rodina je opravdu svým způsobem s filmem spjata. Předobrazem ješitného poloboha s pohnutým dětstvím byl totiž Dwaynův děda, „náčelník“ Peter Maivia. Sám proslul jako wrestler i herec, objevil se dokonce v bondovce po boku Seana Conneryho, a svého vnuka velmi inspiroval. Velký bojovník každým coulem podlehl až v roce 1982 rakovině.

Zdroje:

https://barnum-museum.org/barnum-jumbo-dumbo/

https://www.wwe.com/superstars/petermaivia

https://www.neuschwanstein.de/deutsch/idee/index.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dwayne Johnson

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz