Hlavní obsah
Lidé a společnost

Macaulay Culkin už „Sám doma“ není, má ženu a dvě děti. Trpěl pod despotickým otcem a spadl do drog

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alan Light / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Býval nejslavnějším dítětem světa. Vychytralý a nebojácný Kevin baví již mnoho generací diváků v sérii komedií Sám doma. Soukromí herce růžové nebylo, sloužil otci jako továrna na peníze a slávu a propadl drogám. Dnes žije spořádaně rodinným životem.

Článek

Rodák z New Yorku (*1980) je hereckým produktem nenaplněných ambicí svých rodičů, zejména jeho otce Kita, který byl taktéž dětským hercem. Ve filmu debutoval v pěti letech, a dokonce ještě jako mladší už hrál divadlo a točil televizní reklamy.

Výrazněji vstoupil Culkin do povědomí diváků jako devítiletý ve snímku Strýček Buck (1989) a již o rok později získal osudovou roli, která ho proslavila po celém světě po zbytek jeho života, ale zároveň mu vzala dětství a velmi negativně mu zasáhla do dalších let. Ano, řeč je samozřejmě o filmu a vánoční klasice Sám doma (1990) a jeho roli opuštěného chlapce Kevina, kterého rodina zapomene vzít nedopatřením na dovolenou a on se doma musí ubránit dvěma zlodějíčkům a činí tak roztomile a s důvtipem.

Foto: Alan Light / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Macaulay Culkin s rodiči (otec zcela vlevo) po předávání cen Emmy, 1991

Talentovaný Macaulay se stal přes noc absolutní senzací a mluvilo se o něm jako o největším dětském talentu od dob dívčí herecké star Shirley Temple. Jeho otec Kit si jej vzal manažersky pod křídla a ždímal chlapce a jeho nabytou slávu co to jen šlo. Herec později uvedl, že měl na něj otec přehnané nároky, které jej vysilovaly a hraní mu znechucovaly a že musel zažívat psychický i fyzický teror.

Vše vyústilo k narušeným vztahům mezi jím a otcem a rozvodu rodičů. Paradoxem je, ačkoliv otec malého Macaulaye tlačil až dotlačil k nevídanému úspěchu, začal na něj a jeho kariéru později žárlit. Vše bylo špatně a Culkin si uvědomil, že vztahy s otcem nejen jeho, ale i jeho šesti sourozenců, byly vlastně špatné dávno předtím, než se stal slavným.

Vydělával jsem bůhvíkolik peněz a Kit mě nutil spát na gauči. Jen proto, že mohl. Jen abyste věděli, kdo tu velí, a abyste věděli, že když nechce, abyste spali v posteli, tak v ní spát nebudete.
Macaulay Culkin na adresu svého otce pro New York Magazine, 2001

Macaulay se po obřím úspěchu objevil ještě ve dvou dalších pokračováních Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) a Sám doma a bohatý (1994). Mezitím stihl během čtyř let natočit dalších sedm filmů, musel být skutečně jako malé dítě ještě se školní docházkou v obrovském zápřahu. Jeho raketový let tak brzy vyhasnul a po roce 1994 šel čtrnáctiletý Culkin na dalších dlouhých devět let do dočasného hereckého důchodu.

Od roku 2003 točí sem tam nějaký film nebo epizodní role v seriálech, nic už ho ale nedokázalo pořádně posunout a vymanit se z úspěchu série Sám doma. Bude tak pravděpodobně až do konce života stále ve stínu role malého Kevina.

Pokud se vrátíme zpět, tak vše, co se kolem něj dělo - zápřah na place, rychle nabytá dětská sláva, tlak ze strany otce a později rozpad rodiny - dospívající chlapec poměrně nepřekvapivě neustál a propadl závislosti na drogách, kterou ale vždy vytrvale popíral.

Hrál jsem si s ohněm, abych tak řekl. Ale nikdy jsem nebyl v léčebně nebo nic podobného. Nikdy jsem se nemusel nikam uklidit. Jednou nebo dvakrát jsem se přistihl, že si to až moc užívám, ale nikdy jsem neklesnul tak hluboko, že bych potřeboval něčí pomoc. Nebyl bych tím, kým jsem dnes, kdyby v mém životě nebyly drogy. Pořád ale piju jako žok. Piju a kouřím. Ale na drogy nesahám. Miluji je. Jsou jako staří přátelé. Ale někdy své přátele přerostete.
Macaulay Culkin ke svému vztahu k drogám

Ani rodiče tlak neustáli a v roce 1997 se po dlouhých letech a tahanicích o majetek a děti rozvedli. Macaulay a jeho sourozenci zůstali v péči matky a tlak nejen na něj, ale minimálně i na jeho bratra Kierana (je také hercem a v Sám doma hrál Kevinova mladšího brýlatého synovce) konečně ustoupil.

V soukromí je herec již podruhé ženatý. Poprvé pojal za svoji choť herečku Rachel Miner, když mu bylo pouhých osmnáct let. Manželství jim však neklapalo a rozvedli se již po dvou letech. Poté udržoval několik let vztah s hollywoodskou hvězdou Milou Kunis a podruhé se oženil až v roce 2017 s herečkou Brendou Song. V tomto vztahu je až do dnešních dní, na prahu čtyřicítky se usadil a mají společně dvě děti.

Foto: Roberta / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Herec v roce 2014

Culkin se dostal svého času na přelomu tisíciletí ještě jednou do popředí zájmu, a to díky blízkému přátelství s kontroverzním Michaelem Jacksonem. Spojovala je podobnost jejich životů - oba se proslavili již jako děti a oba pod despotickým otcem, a i díky tomu se velmi sblížili. Je též kmotrem zpěvákových potomků, v soudním procesu ohledně zneužívání dětí svědčil ve prospěch Jacksona a ten byl zanedlouho zproštěn obžaloby.

Naposledy se Culkin výrazněji objevil před kamerou v roce 2021 v seriálu American Horror Story, kde si zahrál v pěti dílech. Od té doby hrál v jednom filmu a dvou dalších seriálech, ale pouze nevýrazné vedlejší role.

Foto: Matt Biddulph / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Macaulay Culkin zpívající v roce 2010

Herec tak na svoji vrcholnou roli, která by ho navždy odpoutala od malého Kevina, stále čeká. Nespoléhá se ale pouze na herectví, od pozdějších let se živil i jako DJ a působil i v hudební kapele The Pizza Underground, kde hrál na okarínu, perkuse a zpíval.

Na konci srpna oslaví čtyřicáté čtvrté narozeniny a aktuálně ho zaměstnává komediální show jeho vlastní produkce, nazvaná Bunny Ears (v překladu Králičí uši), která je parodicky a satiricky namířena proti světové mainstreamové popkultuře. Doteď také nikdy neposbíral žádné prestižní herecké ceny, vloni v prosinci se dočkal v Los Angeles alespoň vlastní hvězdy na hollywoodském chodníku slávy.

Použité zdroje:

https://www.britannica.com/biography/Macaulay-Culkin

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Macaulay_Culkin

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/macaulay-culkin-otcovstvi-vztah-otec-tyran-kit-sam-doma.A240719_102021_sex_zar

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/macaulay-culkin-sam-doma-po-letech-herci-pesci-o-hara.A231202_114529_lidicky_zar

https://www.expresfm.cz/vip/macaulay-culkin-se-stal-slavnym-prilis-brzy-drogy-mu-malem-znicily-zivot-ve-40-se-konecne-usadil/

https://www.super.cz/clanek/celebrity-macaulay-culkin-poprve-otevrene-rekl-jak-to-ma-s-drogami-jsou-jako-moji-stari-pratele-nechal-se-slyset-685471

https://www.csfd.cz/tvurce/383-macaulay-culkin/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Sám doma 2

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz