Článek
Xylitol, jinak nazývaný i březový cukr, je používán jako přírodní sladidlo. Nachází se ve velmi malém množství v ovoci a zelenině (švestky, jahody, květák, dýně), čili je buď přírodní nebo se může vyrábět chemickými a biotechnologickými procesy, a to zejména z rostlinných materiálů nebo fermentací hemicelulóz ze zemědělské biomasy kmeny kvasinek nebo bakterií. /1,2/
Je to tzv. funkční sladidlo, protože jeho prebiotické účinky mohou pomoci snížit hladinu glukózy, triglyceridů (TAG) i cholesterolu v krvi. /1/
Má také řadu pozitivních účinků jako antiplakový účinek na povrch zubů a může snížit zánět dásní, používá se jako preventivní prostředek proti zubnímu kazu v důsledku snižování úrovně růstu patogenních baktérií Streptococcus mutans a Streptococcus sangui ve velmi raných stádiích. Xylitol se může vázat s ionty vápníku, což vede k následné remineralizaci zubní skloviny, je také schopen předcházet osteoporóze. Tento polyol může podle některých zdrojů přispět k léčení onemocnění dýchacích cest a středního ucha, díky svému antibakteriálnímu a protizánětlivému potenciálu, a tak předcházet některým onemocněním, která nelze vyléčit antibiotiky nebo chirurgickým zákrokem. /2/
Xylitol může tedy pomoci při:
- Zácpě
- Cukrovce
- Obezitě
- Zvýšeném cholesterolu a TAG
- Stimulaci trávení a imunitního systému
Při nadměrné konzumaci však může vyvolat některé vedlejší účinky, jako je syndrom dráždivého tračníku, průjem, plynatost atd. /2,3/ Výskyt těchto nežádoucích efektů nastává u různých lidí v různých dávkách. U někoho už při konzumaci 20 g denně, u někoho je tolerován do 100 g za den. Doporučená maximální dávka se tedy může pohybovat od 20 do 60 g za den. /4/
Dnes se xylitol využívá zejména ve žvýkačkách a zubních pastách, ale výjimkou není ani čistý xylitol v krystalické podobě k doslazování jídel.
Kalorická hodnota
Kalorická hodnota xylitolu by měla být považována za přibližně poloviční ve srovnání s glukózou, konkrétně 2 kcal/g. /3/
Efekt na hladinu glukózy v krvi
Po požití xylitolu jsou hladiny cukru v krvi a sérového inzulínu významně nižší než po požití glukózy nebo sacharózy. Toto zjištění souvisí s tím, že xylitol má relativně špatnou absorpci a metabolismus, což znamená, že ho lze považovat za vhodné sladidlo pro použití při diabetické dietě a dietě s kontrolovanými sacharidy. Tato pozorování jasně ukazují, že přeměna xylitolu na glukózu v játrech probíhá pouze pomalu, a proto neovlivňuje koncentraci glukózy v krvi v jakékoli významné míře. /3/
Na závěr lze konstatovat, že konzumace tohoto sladidla může být opravdu zdraví prospěšná, tak proč požívat ty zdraví škodlivé?
Odborné zdroje:
/1/ UR-REHMAN, Salim, Zarina MUSHTAQ, Tahir ZAHOOR, Amir JAMIL a Mian Anjum MURTAZA. Xylitol: A Review on Bioproduction, Application, Health Benefits, and Related Safety Issues. Critical Reviews in Food Science and Nutrition [online]. 2013, 55(11), 1514-1528 [cit. 2023-07-01]. ISSN 1040-8398. Dostupné z: doi:10.1080/10408398.2012.702288 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915309/
/2/ GASMI BENAHMED, Asma, Amin GASMI, Maria ARSHAD, et al. Health benefits of xylitol: A Review on Bioproduction, Application, Health Benefits, and Related Safety Issues. Applied Microbiology and Biotechnology [online]. 2020, 104(17), 7225-7237 [cit. 2023-07-01]. ISSN 0175-7598. Dostupné z: doi:10.1007/s00253-020-10708-7 https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-020-10708-7
/3/ CHRISTOS, Zacharis. Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology: Xylitol [online]. Druhé. UK: Blackwell Publishing, 2012 [cit. 2023-07-03]. Dostupné z: https://ds.amu.edu.et/xmlui/bitstream/handle/123456789/6998/sweeteners-and-sugar-alternatives-in-food-technology-2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y#page=357
/4/ CULBERT, Steven J., Yeu-Ming WANG, Herbert A. FRITSCHE, Diane CARR, Erlinda LANTIN a Jan van EYS. Oral xylitol in American adults. Nutrition Research [online]. 1986, 6(8), 913-922 [cit. 2023-07-03]. ISSN 02715317. Dostupné z: doi:10.1016/S0271-5317(86)800665 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531786800665