Hlavní obsah

Padesátníci v IT: Roste jejich zastoupení, ale věk může být při náboru překážkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Svět informačních technologií byl považován za doménu mladých. V posledních letech však dochází k zajímavému trendu - počet IT odborníků ve věku nad 50 let postupně narůstá. Jak si vlastně stojí starší generace v dynamickém prostředí jedniček a nul?

Článek

Rozmanitost v týmech může přinést nové perspektivy a inovativní řešení, které by homogenní skupině mohly uniknout. „Podle našich nejnovějších dat z roku 2023 tvoří věková skupina 25-34 let stále největší část IT pracovníků, konkrétně asi 42 %. Druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku 35-44 let s podílem kolem 31 %,“ říká Ing. Petr Novák, analytik společnosti TechTrends, která se zabývá výzkumem trhu práce v IT.

„Co je ale zajímavé, podíl pracovníků nad 50 let vzrostl za posledních 5 let z přibližně 3 % na současných 7 %. To je sice stále menšina, ale rozhodně nezanedbatelná,“ dodává Novák. Tento trend potvrzuje i manažerka ve společnosti SoftSolutions. „Skutečně pozorujeme nárůst zájemců o práci v IT z řad starší generace. Často jde o lidi, kteří se rozhodli pro změnu kariéry nebo se vrací do oboru po pauze. Jejich životní zkušenosti a často i znalosti z jiných oborů mohou být pro firmu velmi přínosné.“

Výhody a nevýhody starších pracovníků v IT

Starší generace přináší do světa technologií řadu výhod. Padesátníci a starší kolegové často vynikají v oblasti strategického myšlení a řízení projektů. Mají schopnost vidět věci v širších souvislostech, což je neocenitelné při plánování dlouhodobých projektů. Navíc jsou často skvělými mentory pro mladší kolegy. Jejich trpělivost a schopnost předávat znalosti jsou zásadními body pro rozvoj týmu.

Na druhou stranu existují i určité problémy. „Někdy pozorujeme u starších kolegů menší flexibilitu při adopci nových technologií nebo pracovních postupů. Může jim trvat déle, než se přizpůsobí rychle se měnícímu prostředí IT,“ přiznává Jana Svobodová. Starší lidé mají vyšší nároky na work-life balance a nejsou ochotní pracovat přesčas. Musím říct, že s tímto pohledem částečně souhlasím. Nicméně si myslím, že důraz na work-life balance není nevýhodou, ale spíše přínosem. Může to vést k zdravějšímu pracovnímu prostředí pro všechny zaměstnance a v dlouhodobém horizontu k vyšší produktivitě.

Věková diskriminace při náboru

Přestože zkušenosti starších pracovníků mohou být pro firmy přínosem, často čelí při hledání práce předsudkům. „Bohužel se stále setkáváme s případy, kdy je věk kandidáta nad 50 let vnímán jako nevýhoda,“ říká Mgr. Lucie Nováková, kariérní poradkyně specializující se na IT sektor. Firmy se obávají, že starší pracovníci nebudou schopni držet krok s mladším kolektivem nebo se rychle učit nové technologie. To je ale často jen předsudek, který neodpovídá realitě.

Osobně považuji tuto věkovou diskriminaci za velký problém. Nejen že je neetická, ale firmy se tím připravují o potenciálně skvělé zaměstnance. Myslím si, že je na čase, aby společnosti přehodnotily své náborové strategie a zaměřily se více na dovednosti a potenciál, než na věk. S prodlužující se délkou aktivního pracovního života a neustálou potřebou IT odborníků se otevírají nové příležitosti pro mezigenerační spolupráci.

Závěrem bych chtěla říct, že tento trend vnímám velmi pozitivně. Starší pracovníci přinášejí neocenitelné životní a pracovní zkušenosti, zatímco mladší generace často přichází s inovativními nápady a znalostí nejnovějších technologií. Kombinace těchto perspektiv může být pro firmy zlatým dolem. Je na čase, abychom překonali předsudky a vytvořili prostředí, kde se budou moci rozvíjet talenty bez ohledu na věk. Jen tak můžeme plně využít potenciál, který nám různorodost pracovní síly nabízí.

Zdroje: autorský text, vlastní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz