Článek
Nikdy jsem nepochopil proč vůbec spropitné existuje a z jakého důvodu se vyskytuje převážně v gastru.
Když to vezme podle sebe,tak jsem celý život pracoval a za svojí práci jsem dostával mzdu a nic dalšího.Z této mzdy se samozřejmě hradily všechny odvody.Myslím že takto to mají milióny dalších pracujících.Proč bych tedy já měl někomu jinému dávat další peníze navíc oproti ceně která je uvedená na jídelním či nápojovém lístku?Od slušné mzdy je tu snad majitel podniku,ne?
Loni jsem strávil nějaký čas v Austrálii a nikde jsem tam nezažil poskytování spropitného.Vždy v restauraci na konci večeře přišla obsluha s terminálem a účtenkou,částka se uhradila a za vzájemných úsměvů jsme se rozloučili.Takto to fungovalo v Brisbane,Sydney apod.
Tak bych tedy řekl že by diskuze spíše měla probíhat nad tématem „Proč vůbec dávat spropitné v restauracích když všude jinde celou mzdu zajišťuje zaměstnavatel“.