Hlavní obsah
Hry

Potion Craft: Je libo kámen mudrců, nebo lektvar smradu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mondy

Většina her recykluje staré nápady v novém hávu. Potion Craft na to jde jinak a pod historickým vzhledem ukrývá notnou dávku originality. A to duhové lejno, to je třešnička na dortu :)

Článek

Recenzovaná verze: 1.0.5
Odehráno v době recenzování: 14 hodin, dokončen kámen mudrců

Nakrájet dva divnohřiby, přidat plátek chlupatého banánu, posypat safírovou drtí a směs za stálého míchání povařit… A co že nám to vzniklo? Inu, kámen mudrců to asi nebude, ale na odhánění slimáků by se to mohlo hodit.

Potion Craft se prezentuje jako „alchymistický simulátor“, a co si budeme povídat, pod tím si lze představit hodně věcí. Sám jsem tedy při jeho prvním spuštění netušil, co od něj mám očekávat, a pár minut mi trvalo, než jsem se rozkoukal. Rychle jsem ale zjistil, že ruské nezávislé studio niceplay games nám tady naservírovalo zábavný, příjemně hratelný a hlavně nečekaně originální kousek, navíc obdařený velmi solidní českou lokalizací.

Foto: Mondy

Potion Craft

Ocitáte se v roli alchymisty, který si rozjíždí živnost v novém městě. Základní premisa je jasná a jednoduchá: postupně se učíte vařit různé lektvary, o které mají zájem vaši zákazníci, a čím víc spokojených kunčaftů odbavíte, tím se zvyšuje vaše prestiž. S tou jsou spojeny nové věci v obchodě, noví zákazníci, víc peněz, složitější lektvary… no, prostě klasický ekonomický řetězec, který najdete v úplně každém byznysovém rádobysimulátoru. Čím se Potion Craft od ostatních her liší (a zároveň to je jeho hlavní náplní), je ono vaření lektvarů. Čekali byste, že co efekt, to konkrétní recept, že ano? Inu… Až na to, že vůbec!

Lektvary se vaří na mapě. Ne, prosím, neťukejte si na čelo. Fakt se vaří na mapě. Vysvětlím, a až to pochopíte, bude se vám to líbit. Máte k dispozici (velikou) alchymistickou mapu, na které jsou rozmístěné nejen body označující určitý lektvar, ale také množství překážek. A v šuplících vašeho krámku se vám povalují různé ingredience (některé si trháte na zahrádce, jiné kupujete od obchodníků), které vás posouvají po mapě po určité trajektorii. No a kombinováním různých ingrediencí vytváříte na alchymistické mapě spletitý klikyhák, který dovede baňku až ke kýženému efektu. Účinky navíc můžete různě mísit podle zákazníkova přání, takže pokud si někdo bude přát smradlavý nápoj neviditelné lásky s ochranou proti žíravině, můžete sice nevěřícně kroutit hlavou, ale nic vám nebrání tenhle koktejl vytříbené úchylnosti namixovat. Máte-li na to dost přísad, protože takováhle zakázka vás vezme na hodně divokou jízdu po mapě sem a tam.

Foto: Mondy

Potion Craft

Samotná hra probíhá tak, že se ráno probudíte, jdete si na zahradu natrhat, co se vám přes noc urodilo (sklizeň zabere asi tak pět sekund), a zamíříte do krámku obsluhovat zákazníky. Ti za vámi chodí s různými požadavky. Někdo ví přesně, co chce. Jiný vám odvypráví dojemnou historku a vy z ní musíte sami rozpoznat, jaký odvar mu nejlépe pomůže. A někdy se musíte vypořádat i s nečekanými žádostmi, například na dodatečné účinky, alergii na konkrétní přísady nebo velikost lektvaru. Pak šup na mapu připravit požadovaný dryák, trocha toho nezbytného klikacího smlouvání, předat zboží a další, prosím!

No a jakmile se setmí, můžete sejít do sklepa, kde se oddáte své opravdové vášni – práci na bájném kameni mudrců.

Foto: Mondy

Potion Craft

Ačkoliv mám k Potion Craftu několik výhrad, musím říct, že úvodní a střední část hry jsou naprosto vynikající a hernímu systému nejde snad nic vytknout. Recepty na lektvary si můžete ukládat, takže pokud máte potřebné ingredience, uklohníte podruhé onen smradlavý nápoj neviditelné lásky s ochranou proti žíravině jedním kliknutím, místo abyste na jeho přípravě strávili dalších deset minut. Přísady mají celou řadu skvěle zpracovaných a dokonale funkčních filtrů, takže vyhledání té, kterou zrovna potřebujete, vám i v tom obřím kvantu nezabere nikdy víc než pár sekund. A míchání lektvarů spojené s postupným odkrýváním mapy je fakt ZÁBAVA. Ne sice na pár hodin v kuse, to pak leze na mozek. Ale zvykl jsem si, že si hru prostě každý večer pustím, odjedu si pár herních dní a pak ji zase vypnu s pocitem dobře odvedené práce. Skvělé totiž je, že vám Potion Craft nic nevnucuje. Můžete ho hrát svým tempem a soustředit se na to, na co máte zrovna náladu. Klidně se pusťte do odhalování neprobádaných končin mapy, zákazníci počkají. Nebo vydělávejte peníze prodejem odvarů z uložených receptů. Nebo si uvařte čaj (ve skutečnosti) a ponořte se do dalšího kroku přípravy kamene mudrců. Ale pozor, abyste nic nezvrtali! Jeden legendární lektvar jsem uspěchal (už nevím… bylo to rubedo? Nebo snad citrinas? No, něco z toho) a místo cenné zářivé substance mi z alchymistické aparatury vypadlo duhové lejno. Nekecám, doteď ho mám v inventáři.

Foto: Mondy

Potion Craft

Základ hry je tedy velice dobrý a funkční, pozitivní dojem umocňuje navíc hezky stylizované vizuální zpracování připomínající středověké almanachy. A hra má fakt onen „alchymistický vibe“ – když se snažíte trefit to přesné místečko na mapě, abyste získali vzácný silný lektvar, a tady trošku posunete naběračku v kotli, tu směs kapičku naředíte, pak se zase posunete o maličko dál, konečně se ocitnete přesně v samotném středu… načež si uvědomíte, že zákazník výslovně žádal o slabý lektvar a vy jste to dělali zbytečně… No prostě fakt ze života.

Do dokonalosti ovšem Potion Craftu něco chybí a je toho rozhodně víc než jen příslovečná kapka. Hrát jsem musel například bez zvuku, protože z toho jediného hudebního motivu, který se opakoval pořád dokolečka, by mi j*blo rychleji než pokladní v Kauflandu týden před Vánoci. Řadu funkčních vylepšení by si zasloužilo i uživatelské rozhraní, ale to je v součtu vlastně jen taková prkotina. Mnohem podstatnější je, že hra ve své závěrečné fázi trpí vyprázdněností a naplno se ukazuje, že některé prvky nejsou dostatečně vybalancované na endgame (přemíra peněz a ingrediencí vás nenutí „hrát“ a vařit složité lektvary pro zákazníky) nebo jsou dokonce úplně zbytečné (talentový strom, ve kterém je polovina talentů úplně na nic a jedna další čtvrtina se hodí s přimhouřenýma očima).

Foto: Mondy

Potion Craft

Ačkoliv je ovšem závěr hry slabší, i tak ji mohu s klidným srdcem doporučit. I v současné podobě je originální a zábavná, a vývojáři navíc v současné době pracují na aktualizaci, která by měla valnou většinu z mých výtek napravit. (Ne, není to kvůli mně, ale i tak mě to zjištění potěšilo :) ). Sám mám tedy rozhodně v plánu se k Potion Craftu ještě vrátit a případně své hodnocení upravit. A na rovinu říkám, že se na svou budoucí návštěvu v alchymistickém krámku těším.

Hodnocení: 75 %

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám