Hlavní obsah
Lidé a společnost

Démon alkohol nebo volání o pomoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Žena, která utápí žal v lahvi s alkoholem

Alkoholismus je bohužel čím dál častější problém. Ale nemusí to vždy dopadnout jenom zle.

Článek

Alkohol není řešení, ale často východisko pro mnohé.

Viděla jsem pár videí s Ivetou Bartošovou. Kolikrát byla mimo. Média na ní akorát parazitovala. Když svým chováním volala o pomoc, nikdo jí nepomohl. Všichni ji v tom pěkně nechali se máchat, až se potom rozhodla radikálně svoje trápení ukončit.

Ale Iveta nebyla a nebyla jediná, kdo utápí žal v lahvi s alkoholem a svých chování volá o pomoc. Je spousty lidí, kteří mají problém s alkoholem, pitím si řeší svoje trápení, utíkají od něho. Ale alkohol je jenom chvilkové řešení a druhý den je člověku ještě hůře, pokud trpí i depresemi.

Nemělo by nám být lhostejné, když někdo volá o pomoc.

Mám hodně blízkou zkušenost s tím, že někdo v mém okolí, řeší svoje problémy alkoholem. Ten člověk má pocit, že ho nemá nikdo rád, že nemůže nikdy zažít pravou lásku. Něco si dá a potom ženám píše hloupé věci. A diví se. Mluvila jsem několikrát s ním o tom jeho chování, ale měl pocit, že to s ním myslím zle.

Ale tito lidé, pokud sami nebudou chtít, tak se z těch problémů, z toho začarovaného kruhu, nedostanou. Člověk, kterého já mám na mysli, se pokoušel ambulantně léčit, ale nepomohlo mu to. Není vnitřně přesvědčený, že se dá život žít i jinak, než mít za nejlepšího kamaráda alkohol.

Když někdo volá o pomoc svým chováním, můžeme se mu snažit pomoci. Ale pořád to ale zůstane na tom člověku, zda se se svojí závislostí bude chtít vyrovnat. Zda s ní bude chtít bojovat. Takový člověk ale potřebuje maximální oporu, i když to bude šíleně těžké. Bude to chtít vzdát.

Je potřeba si vždy sáhnout do svého svědomí.

Pokud máte nějaké sny, ambice, nenecháte alkohol, aby vám ovládal život. Pokud nemáte žádné sny, žádné ambice, nevidíte řešení, nemáte potom motivaci. A ta motivace bývá ten hnací motor, jak se závislostí skoncovat.

Deprese, pocity méněcennosti atd v kombinaci s alkoholem nikdy nemohou dopadnout dobře. Člověku je skvěle, ale druhý den je mu zle z alkoholu a má výčitky. A takhle pořád dokola. Je to ale opravdu správný smysl života?

Často chodím kolem jedné hospody, která funguje od rána do večera. Bohužel se tomu místo vyhnout nedá, protože je ta hospoda v centru města. Ale co je děsivé, tak že tam postávají s cigaretou muži(někdy i ženy) posilněni alkoholem a to i za toho bílého dne, po ránu, dopoledne. Je jim jedno, co si o nich ostatní myslí. Smutné je, že to ale většinou jsou ti stejní lidé.

Dostat se z toho dá, je třeba mít silnou vůli.

Jsem na Facebooku v jedné skupině, kde lidé otevřeně píšou o svojí závislosti na alkoholu a ne jenom na něm. Jsem v ní, protože mě baví číst si životní příběhy lidí. Hlavně ty s dobrým koncem. Co si budeme povídat. Když člověk podlehne alkoholismu, mnohdy pod vlivem alkoholu udělá blbost, které potom lituje. Mohou to být menší věci, ale také daleko závažnější, které hraničí se zákonem.

Od známé přítel pod vlivem alkoholu spáchal sebevraždu. A nebyl sám. Přesně číslo se mi nepodařilo dohledat, ale těch lidí, kteří páchají sebevraždu pod vlivem alkoholu jsou desítky. V České republice má problém s alkoholem přes 200 tisíc osob. A to se tam nepočítají ti, kteří si svůj problém nepřiznali.

Co je děsivé, tak v ČR 19 % těhotných žen, konzumuje alkohol ve škodlivé míře! Čím dál více žen má také problémy s pitím alkoholu. Není to dobré u žen, není to dobré u mužů. A už vůbec to není dobré, když jsou v té rodině děti. Je mi vždycky smutno, když vidím rodiče s dítětem, dokonce i v kočárku, kteří pravidelně sedí dopoledne u piva a dítě v kočárku(sedící) se na to dívá.

Máte pocit, že máte problém?

Od srpna 2019 funguje Národní linka pro odvykání, telefon 800 350 000. Pokud nevíte, komu se svěřit, svěřte se zde. V České republice máme několik možností, jak se zbavit závislosti. Jenom se nebát udělat ten krok, i za cenu toho, že to bude hodně těžké. Věřte, že to za to stojí a jakmile budete abstinovat, uvidíte život jasnějšími barvami. To říkají ti, kteří se z pití vyléčili. Za zkoušku nic nedáte, když vytrváte, můžete být na sebe hrdí!

Znáte někoho, kdo má problém s alkoholem? Jak se ten člověk chová?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz