Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč je odpočinek důležitý - i před Vánoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová

Žena, skloněná hlava, pláče, má toho dost

Momentálně probíhá vánoční shon. Ale proč se za něčím honit? Uklízí se průběžně celý rok, dárků nemusí být pod stromečkem mraky a nakupovat jídlo bychom měli tak, aby se nemuselo vyhazovat.

Článek

Proč jsou vánoční svátky pro někoho zbytečný stres?

Chcete mít napečeno několik druhů cukroví, naklizeno, dokonale zabalené dárky, dostatek jídla v lednici. A ejhle, kdy si chcete odpočinout, když u toho všeho ještě musíte chodit do práce?

Neblázněte. Jsou to svátky klidu. Prožili byste je méně v klidu, kdybyste neměli doma tak nasmejčeno? Měli byte ne 12 druhů cukroví, ale 6? Některé dárky dali jenom tak do dárkové taštičky? A v lednici místo 10 kg bramborového salátu jenom 7?

Jestli nechcete dopadnout jako paní na ilustrativním obrázku a mít pocit, že jste o Vánocích selhali a nemáte pro co žít, protože jste to nezvládli, zbrzděte. Proč se budete před Vánoci honit? Zapojte do vánočního úklidu celou rodinu a bude hotovo raz dva. A že se jim nechce? No přeci vás nenechají honit samotnou nebo samotného se po bytě, domě, když i oni mohou přiložit ruku k dílu? Jenomže, jak se známe, tak to raději uděláme sami, abychom měli dokonalý přehled a potom říkáme „Nikdo jste mi nepomohl! Já se na to můžu příště vyprdnout!“

Stejně jako každý rok, obchody praskají ve švech už teď. Všichni musí udělat zásoby minimálně na měsíc a přitom bude zavřeno 2 dny. Nikdo hlady neumře, když neudělá takovou zásobu. Nakupte takové zásoby, které se sní a budete mít dost i pro případnou návštěvu. Není pak škoda to vyhodit? Když se mezi svátky podíváte, tak popelnice budou také praskat ve švech. A pak že lidé nemají peníze.

Dokonale zabalené dárky, lahodící očím, vypadají velice hezky. Ale toho času, než to zabalíte. A co se stane potom? Kór u dětí. Roztrhají zabalený dárek raz dva a ani neocení, že jste se s tím takovou dobu crcali. Ale to jste stejně dělali jenom pro svůj dobrý vnitřní pocit. Někteří používají ten stejný papír další rok. Ona ta částka za balící papír není zase tak hrozná. Jsou věci, které stojí daleko více. Některé dárky vyřešte zabalením do dárkové tašky a ušetříte si čas a nervy.

A proč někdy tolik druhů cukroví? Kdo to bude jíst? Je to plné cukru, snadno se po cukroví přibírá, figura potom pláče. A jenom proto, že sousedka Máňa má 10 druhů cukroví, tak vy musíte mít 12? Hodně lidí potom dává cukroví do mrazáku, protože to zkrátka nemá kdo jíst. U nás to také babička přehání a potom se diví, že už to nikdo nechce. Všeho s mírou a rozmyslem.

Vánoce se mi líbí moc, výzdobu máme jednoduchou, dárky zabalím některé do tašek, některé tak, aby byly zabalené, s cukrovím to přehánět nebudu a Štědrovečerní večeři si vychutnám v klidu, salát dělám den předem. Až se najíme, rozdáme si dárky, podíváme se na pohádku. Hlavně všechno bez stresu. Když je člověk ve stresu, tak dělá chyby a neužije si ty svátky klidu opravdu v klidu.

Jak prožíváte Vánoce vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz