Článek
„Kdo tohle vymyslel? Nejhorší ministr zdravotnictví a druhý nejhorší ministr školství mu v tom nezabránit,“ hlásal šéf hnutí ANO a majitel řady masokombinátů Andrej Babiš. Samozřejmě mu jde hlavně o děti. Rozčílila ho totiž nová vyhláška, se kterou přišel onen nejhorší ministr Vlastimil Válek z TOP 09.
Bez ohledu na to, co si kdo myslí o Válkovi nebo o motivace majitele masokombinátů, není možná debata nad tím, jak se mají děti stravovat úplně od věci. Mimochodem podle návrhu by měli jídelny nabízet jeden den nabízet maso třeba z drůbeže, jeden den například hovězí a k tomu ještě jeden den rybu. To by snad ty děti přežily a možná by si z toho odnesly lepší stravovací návyky než má většina národa.
Půlka vepře ročně
Pojďme si udělat menší výpočet. Český statistický úřad říká, že průměrný Čech zkonzumuje 41,8 kilogramu vepřového masa ročně. Mimochodem, prase jde na porážku při hmotnosti 80 až 120 kilogramů.
Nu a teď si spočítejme, kolik porcí třeba vepřo knedlo zela nebo dalších oblíbených pokrmů to je. Pokud se budeme držet odhadu, že jedna porce je 200 gramů, to máme pět porcí vepřového na kilogram. Tedy 209 vepřo knedlo zel za rok.
Anketa
V praxi by tak průměrný Čech měl jednu tuto českou klasiku za cca 1,75 dne. Takže asi skoro každý druhý den nebo zhruba 4krát týdně. Samozřejmě, lidé nejedí jen vepřo knedlo, ale také třeba bůček nebo jen šunku.
Vepř k snídani, vepř k obědu, vepř k večeři
Teď si představme, že část národa jsou třeba vegetariáni. Někdo také vepřové jíst nemusí a také z 11 milionů obyvatel tu je alespoň několik stovek tisíc malých dětí v předškolním věku, které toho asi nesní zdaleka tolik jako dospělí. Reálně tak můžou být i Češi, co v průměru spořádají třeba porci vepřového denně, možná i více než jednou denně. Mimochodem samozřejmě v průměru Češi sní ještě asi 29 kilogramů drůbežího masa a 9 kilo hovězího.
V této situaci se tady budou politici a internetové mluvící hlavy rozčilovat nad tím, jak chce zlý ministr obrat děti o maso. Možná by nebylo úplně od věci alespoň ve škole vychovávat děti k tomu, aby se denně necpaly něčím, co nemusí být zrovna nezdravější potravina.