Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do ČR se loni dovezly miliony litrů vína za méně než 14 Kč, ale spotřební daň tu nechceme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zatímco lidovci stále sveřepě odmítají jakkoliv zdanit takzvaná tichá vína, Češi se vesele nalévají vínem, které se dováží za méně než 14 Kč za litr. Možná by slavní moravští vinaři měli spíš zapracovat na tom, aby se pilo lépe a ne jen hodně.

Článek

Debata o možném zavedení spotřební daně na víno je tu s námi již více než rok. Začala v momentě, kdy hlavně lidovci se zděšením zjistili, že konsolidační balíček, který mimo jiné zvedl spoustu různých daní včetně daně na pivo, by mohl zdanit tichá vína. Tedy ten poklad moravské země, který tu vytváří unikátní kulturu a krajinu. Vinařské svazy hned vyhlásily poplach a začaly věštit smrt celé Moravy a vinařství u nás v případě, že z každého litru vína by se zaplatila daň tak, jak je to u veškerého alkoholu.

Protože se tu z vína dělá nějaký národní poklad, není bez zajímavosti podívat se na statistiku. V ČR se podle ministerstva zemědělství vyprodukuje kolem 580 000 hektolitrů vína ročně. Když se podíváme na web Státního zemědělského intervenčního fondu, najdeme další poměrně poučnou statistiku.

Levný dovoz je vyšší než domácí produkce

Zpráva o trhu s vínem, která shrnuje loňský rok, říká, že od 1. ledna do 31. prosince se do ČR dovezlo 1 286 661 hektolitrů vína za průměrnou cenou 32 Kč za litr. To naznačuje, že se tu vypije poměrně dost levného patoku a doveze se ho více než dvojnásobek domácí produkce. Pořád ale tu daň nemůžou lidovci přenést přes srdce.

Anketa

Má se zavést spotřební daň na víno?
Rozhodně ano
89,2 %
Ne, je to naše kulturní bohatství
8,1 %
Ne, chci pít levné krabicáky
2,7 %
Celkem hlasovalo 2355 čtenářů.

Další poměrně pozoruhodné číslo říká, že téměř 57 procent importu se dovezlo v obalech nad 2 litry. Šlo o objem 585 137 hektolitrů za průměrnou cenu 13,70 Kč za litr, což je zhruba stejně jako je tuzemská produkce za celý rok. Jen tak pro představu je to tedy 58 513 700 litrů. Může to být třeba 58 milionů takzvaných krabičáků, které se prodávají třeba za 25 Kč za litr.

V lahvích do 2 litrů se za loňský rok dovezlo 445 623 hektolitrů s průměrnou cenou 58,5 Kč za litránek. No nekupte to. Další poměrně zábavná statistika o naší vyspělé vinařské kultuře říká, že více než třetina veškerého dovozu je z Maďarska s průměrnou cenou asi 18 Kč za litr. Ze Španělska je cena 19,40 Kč nebo třeba ze Slovenska se dováželo za 22,30 Kč za litr.

Dokud bude levné pití, bude se chlastat

Pokud nás mysl nešálí, smyslem spotřební daně je, aby se méně chlastalo nebo kouřilo, protože se tyto „neřesti“ uměle zdraží. Vinařští lobbisté ale vytrvale přesvědčují politiky i veřejnost, že víno alkohol vlastně není. Je to něco jiného, něco výjimečného, co tvoří kulturu a jedinečnost Moravy. Možná by se zasloužilo podívat se na to, jak některé vinařské akce vypadají. Prostě se tam takzvaně leje. Mimo vína i ve velkém domácí kořalky, další exklusivní výdobytek moravské kultury, ze které se moc spotřební daně také nezaplatí.

To, že Češi hodně pijí, je poměrně známá věc. Jedním z důvodů, proč tolik pijí, by mohlo být i to, že alkohol tu je prostě dostupný. Přestože teď po zvýšení spotřební daně ceny piva minimálně v některých pražských hospodách přesáhly 70 Kč za půllitr, pořád tu budeme mít na trhu miliony levných lahví nebo krabicových vín, jejichž cena nikomu asi nevadí. Pode Českého statistického úřadu ve spotřebě alkoholu stále vévodí pivo, ve kterém průměrný Čech zkonzumuje za rok 4,7 litrů čistého lihu. U vína to za rok 2022 bylo 2,3 litru lihu a u destilátů 2,7 litru. Takže zas takový rozdíl oproti třeba vodce a podobným nápojům tu tedy není.

Vinaři z Moravy by se možná měli snažit vyprodukovat kvalitu, za kterou jsou ochotní lidé platit, než permanentně brečet, že jakákoliv daň je zničí. Říká se tomu trh. A na tom oni mají stále dost velkou výhodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz