Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala: To, co dělá Izrael, je i pro lepší život Palestinců. Myslí si to i oni?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek hlavně svým podporovatelům vykládal o tom, jak se mají dobře a jak vláda plní svůj plán na 120 procent. Došlo ale i na slova o Izraeli, kde neochvějně drží českou pozici.

Článek

Gaza je už měsíce bojištěm. Invaze reagovala na brutální útok Hamásu proti Izraeli a ten se ho rozhodl nejspíš úplně zničit. Možná při tom už zničili život desetitisícům Palestinců. Podle posledních zpráv, které ale v Česku moc nikoho nezajímají, poslední vojenská operace v Rafáhu donutí utéct přes milion lidí do míst, kde je nedostatek jídla nebo vody. Od řady humanitárních organizací můžeme v podstatě denně slyšet, v jakých podmínkách uprchlíci před izraelskými tanky žijí. Někteří už se museli přesunout třeba pětkrát. Opakovaně se k tomu vyjadřuje i OSN.

Občas se stane, že někoho z našich politiků se na situaci v Gaze lidé ptají. Došlo k tomu i na čtvrteční akci s názvem Restart Česka, která spíš připomínala motivační projev pro mladé členy ODS v modrých sakách, kteří sní o tom, jak budou jednou stejně konzervativní jako profesor Fiala. Poslechnout si mohli hlavně přednášku, co všechno dělá vláda dobře. Pak se jedna paní ptala na téma dění v Gaze. V podstatě všichni ji hned vypískali.

Lepší zítřky?

Fiala řekl, že se připojuje k volání po tom, aby se braly ohledy na všechny humanitární aspekty války. Zdůraznil ale, že Hamás používá sám Palestince jako živé štíty. „Když budou Palestinci bez Hamásu, bez těchto odporných teroristických organizací, tak je i pro ně možné dosáhnout míru a slušného řešení. To, co dělá Izrael, dělá i pro budoucí lepší život Palestinců,“ dodal.

Anketa

Čeká po válce Palestince lepší budoucnost?
ANO
0 %
NE
100 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Jestli si lepší život Palestinci vybudují na spáleništi je asi otázka spíše pro věšteckou kouli. Co se dá ale možná s větší pravděpodobností očekávat je, že tato válka vytvoří novou generaci, která bude Izrael prostě nenávidět. Jak jinak může asi smýšlet člověk, který bude možná i roky žít někdo provizorním přístřešku, komu možná Izraelská armáda zabila půlku rodiny a dětství místo ve škole stráví jako uprchlík, kterého nikdo vlastně nikde nechce. Izrael možná definitivně zlikviduje Hamás, ale zatím moc nikdo neřekl, co má být po válce. Očividně už se ale někteří izraelští ultrakonzervativci neostýchají plánovat, jak si na krásném pobřeží Gazy postaví domy na pláži.

Máme dvojí metr?

V Česku jsme si očividně pozici zvolili, nebo nám ji vybrala fialova vláda. Projevit tu jakýkoliv názor, který je kritický k Izraeli, si moc nikdo netroufne a na veřejnosti se takové projevy většinou zvrhnout v akorát přeřvávání. Čeští politici ale v poslední době také často rádi mluví o tom, že takzvaná kolektivní vina je nepřijatelná. Často se to zmiňovalo třeba v případě trestných činů, které mají na svědomí Ukrajinci.

Docela by bylo zajímavé se zeptat, jestli si to myslí i o Palestincích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz