Hlavní obsah
Finance

Lidé poslali 340 tisíc neziskovce pořádající tábory. Prý na pokuty po demonstraci zemědělců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Poslední protest zemědělců přinesl nejen kupu hnoje před Starkovou akademií, ale i pořádnou kopu peněz. Vznikla totiž jakási sbírka, kam lidé poslali přes čtvrt milionu. Účet patří neziskovce, která dělá tábory pro děti.

Článek

Poslední týdny se o pozornost diváků a posluchačů českých médií uchází zemědělci, kteří místo polí na svých traktorech pravidelně brázdí ulice hlavního města. První z akcí s sebou v únoru přinesla dost hořkou pachuť demonstrací pseudovlastenců na Václavském náměstí a pořádali ji dost podivné osobnosti dnešní hodně alternativní politické scény v čele s agrobaronem Jandejskem, který si s sebou třeba přivedl i vlajkonoše v uniformách jakési domobrany. Mimo jiné na tiskových konferencích lid poučoval o Green Dealu a dinosaurech.

Očividně část z podporovatelů těchto lidí se přidala i k protestu, který do Prahy svolala Agrární komora. Skončilo to vysypáním kopy hnoje před Úřadem vlády i poměrně agresivními výpady některých pánů vůči policistům. Mimochodem to celé vysílala na youtube jakási stanice CNN-News18, což je indická televize. Přenos nazvala jako protest českých farmářů proti Ukrajině. Její přenos si hojně všímal například pána v davu s červenou trumpovskou kšiltovkou s nápisem Make America great again. Na videu je také vidět skupinka mužů, kteří před policejními zátarasy křičí hesla jako „Pocem ty šuline“.

Protestovali proti Ukrajině?

Z některých projevů na demonstraci lze docela jednoduše vyvodit, že se na ní objevili i někteří z naštvaných lidí z únorového protestu pánů Jandejska a Dufka, který se zvrhl v regulérní protivládní řvoucí dav. CNN-News18 přenos označila jako protest českých farmářů proti Ukrajině. Budou si teď v Indii myslet, že Češi jsou spojenci Putina?

Ostatně téma Ukrajina se stalo mezi organizátory i účastníky těchto demonstrací velmi oblíbeným. Stěžují si na to, že ukrajinské obilí může za to, že prodávají svojí produkci za málo peněz. Třeba z úst prezidenta agrárníků Doležala ale mnohokrát zároveň v minulosti zaznělo, že cena zemědělských komodit se tvoří na burzách v Paříži nebo dokonce Chicagu. Možná by se páni zemědělci mohli zamyslet, jestli by neměli přidat v nějaké osvětě zaměřené na ekonomickou gramotnost. Očividně si totiž spousta z nich myslela, že šíleně vysoké ceny způsobené hlavně ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022 tu budou pořád a teď se diví, že mají plné sklady. Asi by jim měl někdo vysvětlit, co je to třeba trh a že holt někdy jsou ceny nahoře a někdy dole.

Posílejte peníze

Očividně ale o peníze mezi zemědělci nebo možná jejich podporovateli nouze není, když se objevila jakási sbírka. Na facebookové stránce My zemědělci, která vznikla právě v souvislosti s první únorovou akcí. Po čtvrtečním protestu se začala po sociální síti šířit sbírka, která chce vybrat peníze údajně na pokuty. Třeba právě za navezení hnoje před Strakovu akademii. Šíří ho hlavně jakási paní Hana Dufková, která teď třeba shání traktoristu, co způsobil dopravní nehodu při posledním protestu v tunelu.

Peníze směřují na transparentní účet organizace s názvem Centrum aktivního odpočinku - Jezdecká společnost Na Špičáku. Má webové stránky, ze kterých lze poměrně snadno vyvodit, že je to organizace požádají tábory pro děti. Ostatně také dřívější příspěvky na transparentní účet se na různé takové akce odkazují. Teď ho ale zaplnily příspěvky, kde lidé píší hlavně účel zemědělské služby. Poměrně obstarožní web organizace má jako poslední novinku z roku 2019, kterou přidala právě Hana Dufková. Týká se koňského kroužku.

Volnočasové aktivity, nebo pokuty?

Na webu je také jediná výroční zpráva o činnosti organizace z roku 2013. Píše se v ní: Smyslem existence a činnost sdružení je zejména organizování volnočasových aktivit, hlavně pro děti a dospělé. Proč tedy najednou na její transparentní učet mají chodit peníze na nějaké pokuty pro traktoristy, je záhada.

Sluší se však připomenout, že na podobných akcích typu „posílejte mi peníze na boj proti vládě“ si někteří antisystémoví aktivisté vydělali slušné peníze. Třeba takový Ladislav Vrabel podle dřívějších zjištění novinářů na tom, že mu lidé prostě posílali peníze, když si o ně řekl, asi dost vydělal. Nabízí se také otázka, proč si nemohli organizátoři protestů založit na takovou sbírku samostatný účet. Také se lze ptát na to, jestli se opravdu na pokuty vyplatí celá částka a jestli lidem, co poslušně poslali korunky někdo ukáže, na co se požily. Také se lze ptát třeba na to, co se stane s penězi, které na účtu zbydou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz