Hlavní obsah
Internet a technologie

Vyzkoušeli jsme lajkovací podvod: Lidi obírá přihlouplý překladač

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V poslední době se objevují zprávy o novém druhu podvodu, který lidem nabízí něco jako brigádu, ale ve skutečnosti z nich chce jen vytáhnout peníze. Ukázalo se, že obrat lidi o peníze dokážou i hodně stupidní zprávy.

Článek

Začíná to zprávou přes aplikaci WhatsApp z podivného telefonního čísla. Začíná předvolbou +27, což je kód Jihoafrické republiky. Odtamtud se do Česka asi zas tak často nepíše. Pozdraví vás někdo s českým jménem, třeba Martina, a už první zpráva napoví, že to asi žádná Martina nepíše. „Rád bych vám nabídl práci z domova lajkováním filmů na YouTube,“ přišlo s tím, že jde o jakousi společnost MGM. První varování, že tu něco nehraje, by mohl být už mužský rod od někoho, kdo se představuje jako žena. Dodala také, že nemusíte mít obavy, protože se nevyžaduje žádný poplatek. To ale brzo přestane být pravda.

S tímto člověkem si klidně můžete popovídat o tom, jaké je zrovna počasí nebo co to vlastně znamená lajkovat. Pořád ale bude chtít, abyste splnili jejich „úkol“ a ochotně vám třeba i vysvětlí, jak na to. Cílem je dát palec nahoru videům na YouTube, které vám pošlou, a pak jim ukázat snímek obrazovky, že jste to opravdu udělali.

Peníze přijdou

Dostanete zaslouženu odměnu. Za pět videí je to 125 Kč. Nejdříve se vás tedy zeptají, jakou máte banku. Mezi možnostmi je mimo jiné „Obchodní banka československá“, která neexistuje nebo Sberbank, která v ČR už není. Nabízí se také možnost „Bank CMZR“, což by mohla být již neexistující Českomoravská záruční a rozvojová banka. Musíte také tedy potvrdit, že je vám 18 let a třeba si vymyslet nějaké jméno, to ale nikoho zvlášť nezajímá. Z WhatsAppu vás pak přesměrují na dalšího člověka, tentokrát na aplikaci Telegram. Tam člověka přivítá slečna, s fotografií očividně staženou z internetu, s tím, že bude vaší „recepční“.

Pak dostanete zprávu typy „Nyní vám předložím vaše finance“ s tím, že nabízí práci, kterou si můžete vydělat až 90 000 Kč každý měsíc. Vaše recepční vás také přidá do jakési skupiny s názvem Denní práce. To už je vyloženě festival bizáru. Každou chvíli tam vyskakují různé snímky obrazovek jak lidem chodí desetitisíce korun na účet s komentáři typu „Gratulujeme k platbě. Vaše oddanost ukazuje své odměny. Pokračujte ve snaze o velikost.“ nebo třeba „Stejně jako malý žalud roste v mohutný dub, naše společnost expandovala od skromných začátků, živena obětavostí a tvrdou prací všech zúčastněných. Nyní dostávám svůj plat.“

Bohužel ani očividné bláboly některé lidi neodradily od toho pokračovat ve své snaze vydělat si pohádkové jmění. Vaše „recepční“ vás totiž navede k tomu, abyste splnili další úkoly z této prapodivné skupiny, kam příspěvky posílají profily se jmény jako Darius, Boynna, Biljana nebo Věra.23. Sami tam ale nic napsat nemůžete.

Zaplaťte za lajkování

Ten pravý podvod začne, když takzvaný denní úkol splníte. Vaše paní recepční vám řekne, že vás chce povýšit na další úroveň. Vysvětluje, že „placené filmy vyžadují, abyste zaplatili za filmy obchodníka. Filmy obchodníka se dočkají skvělé publicity žebříčku oblíbenosti. Po dokončení objednávky za 10 vám obchodník vrátí zaplacený poplatek…“ a tak dál. Pošle vám jakousi podivnou tabulku s názvem Datový terminál v reálném čase. Slibuje, že když začnete se 500 korunami, tak se vám vrátí 650 a buhvíjaké další výdělky.

V tento moment by už každý asi měl přijít na to, že je to prostě zlodějina. Bohužel v Česku se dají asi lidé oblbnout dost snadno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz