Hlavní obsah
Aktuální dění

Británie dodá na Ukrajinu náboje s ochuzeným uranem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: (Foto: Si Longworth / MOD)

Britská armáda daruje Ukrajině 14 tanků Challenger 2.

Článek

Spojené království pošle na Ukrajinu „pancéřové náboje, které obsahují ochuzený uran“, pro použití s tankovou eskadrou darovanou britskou armádou.

Ministryně obrany baronka Goldieová to včera přiznala v odpovědi na písemnou parlamentní otázku, kterou jí položil crossbench peer lord Hylton. Goldieová řekla: „Děkuji vám, pane Hyltone. Takové střely jsou velmi účinné při porážení moderních tanků a obrněných vozidel.“

Rusko již dříve varovalo, že použití ochuzeného uranu na Ukrajině bude považovat za „špinavou bombu“. Kremelský úředník Konstantin Gavrilov v lednu prohlásil: „Pokud budou Kyjevu dodány takovéto náboje pro těžkou vojenskou techniku NATO, budeme to považovat za použití špinavých jaderných bomb proti Rusku se všemi z toho plynoucími důsledky.“

Střely s ochuzeným uranem jsou spojovány s rakovinou a vrozenými vadami. Ve velké míře jimi střílely spojenecké síly v Iráku. Náboje jsou radioaktivní a vědci se domnívají, že jejich toxické účinky na lidské zdraví se mohou projevovat i dlouho po skončení konfliktů.

Mluvčí Bílého domu odmítl na dotaz reportéra v lednu potvrdit, zda USA dodávají tyto náboje na Ukrajinu. Británie posílá na Ukrajinu 14 hlavních bojových tanků Challenger 2.

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že „bude muset odpovídajícím způsobem reagovat“, zatímco jeho ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že svět je „stále méně a méně“ vzdálen od „jaderné srážky“.

zdroj: declassifieduk.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám