Hlavní obsah
Věda

Archeologové z Brna spolupracují s lékaři od sv. Anny. Tomografem zkoumali bronzový kotlík

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Indruch/FF MU

Tomograf ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně vědcům mimo jiné pomohl určit původ nalezeného předmětu.

Tým odborníků z laboratoře RESCUED při Ústavu archeologie a muzeologie FF MU navázal unikátní spolupráci s lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Počítačový tomograf, rovněž známý jako CT, využili k výzkumu bronzového kotlíku.

Článek

Bronzový kotlík v obci Lukavec na Litoměřicku objevil letos v březnu tým Martina Trefného z Podřipského muzea Roudnice nad Labem. Další výzkum však zkomplikoval stav předmětu, neboť jakákoliv manipulace s ním zvyšovala riziko, že se rozpadne. „Odebrali jsme proto celou nálezovou situaci en bloc, tzn. že jsme vybrali celý kontext i s okolní zeminou, pečlivě jej zabalili a převezli do specializované laboratoře v Brně,“ vysvětlil Trefný.

Odtud nález zamířil na Pracoviště výpočetní tomografie FNUSA, kde ho odborníci oskenovali pomocí tomografu. Dávka záření byla na rozdíl od běžného vyšetření člověka až dvacetinásobná. Vizualizace dat poté podle Vojtěcha Noska z laboratoře RESCUED při Ústavu archeologie a muzeologie FF MU odhalila rozsah a množství artefaktů ve zkoumaném materiálu. To vědeckému týmu pomohlo lépe nastavit exkavační proces v laboratoři, protože věděli, co uvnitř kotlíku přibližně očekávat.

Data z tomografu dále umožnila určit původ nalezených předmětů. „Všimli jsme si, že některé v kotlíku uložené předměty prošly velkým žárem. Odhadovali jsme tak, že se s velkou pravděpodobností jedná o žárový hrob, jenž lze podle typických artefaktů zařadit do starší doby římské,“ uvedl Trefný a dodal, že na snímku z tomografu je jasné vidět kovová rukojeť bronzové nádoby, která je svým tvarem charakteristická právě pro dobu římskou (cca 50 př. n. l. – 200 n. l.).

Vědci nyní pracují na očištění předmětu od hlíny – to jim potrvá ještě zhruba dva týdny. Odebrané vzorky poté detailně prozkoumají. Co přesně na severu Čech našli, budou vědět na podzim.

Článek vznikl pro web Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a autorem je Patrik Švec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz