Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Chcete si pořídit domácího mazlíčka? Jak je libo, seznamte se s leguánem :-)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Myself :-)

Uvažujete o domácím mazlíčkovi? A co třeba leguán modrý…

Článek

Když jsem se od mého nového a úžasného partnera dozvěděla, že jeho neoddělitelnou součástí jsou i tito roztomilí tvorové, tak jsem si pomyslela, že se chybička do jeho dokonalosti přece jen vloudila.

Ale jelikož já veškerá zvířata nejím, protože je respektuji natolik, že se domnívám, že mají také právo si to na tomto krásném světě užít a ne zhynout po krátké existenci v rukou „lidských vrahů“ :-), rozhodla jsem se vzít na milost i tyto tvory tak trochu z „jiné planety“ :-)

Leguán modrý je kriticky ohrožený druh z čeledi leguánovitých. Dožívá se nejdelšího věku mezi ještěry (rekord je 69 let). V dospělosti dorůstá 51-76 cm, s ocasem až 1,5 metru. Váží až 14 kg. Mají vynikající zrak, vidí i na dlouhé vzdálenosti a díky takzvaným double cories buňkám vidí i v ultrafialovém spektru. Jsou to býložravci, a jelikož já sama jsem vegetarián, tak za mě získávají další plusové body. A i když květiny nejím, ovoce si dám ke svačince také ráda.

Zajímavostí je, že leguán má „třetí oko“. Jde o fotocitlivý orgán na temeni hlavy, který se nazývá epifýza. Toto oko je citlivé na změny světla a dokáže detekovat pohyb. Nefunguje jako ostatní dva, protože má primitivní sítnici. Jestli slouží i k rozšířenému vědomí jako u meditačních technik, to ví jen sám leguán.

Jeho kloubové prsty se skvěle hodí ke kopání a lezení na stromy. Ačkoli není známo, že by byl přímo stromovým druhem, byl pozorován i ve výši kolem pěti metrů.

Leguáni modraví jsou sexuálně dimorfní - samec je zpravidla o jednu třetinu větší než samice. Samci mají nápadné stehenní póry, které používají k uvolňování feromonů. Samice mají póry menší a nemají tak výrazný hřbetní hřeben.

Barva kůže dospělých samců se pohybuje od tmavě šedé po tyrkysově modrou, zatímco samice jsou zbarveny olivově zeleně až světle modře. Mláďata jsou bez rozdílu pohlaví tmavě hnědá nebo zelená se slabými tmavšími pruhy. Když novorozená mláďata poprvé vylezou z hnízda, mají na zádech osm tmavých pruhů tvaru. Tyto pruhy začínají po roce mizet a měnit se na smetanově šedé skvrny, které mohou v dospělosti přejít až do modré. Pro dospělé leguány modravé je obvyklá tmavě šedá odpovídající okolní krajině; zvíře mění barvu na modrou, jen když je v přítomnosti dalších leguánů a při ochraně svého území. Modrá barva je výraznější u samců, jejich výrazně černé nohy kontrastují se světlejší barvou těla.

Mimo toto všeobecné info věřím, že každé zvíře má svou osobnost a dalším důkazem toho jsou pro mne mazlíčci mého přítele. Čertík, který je velký mazel a Bertík, který na sebe nenechá sáhnout a dá si říct až po velmi dlouhém přemlouvání. Mimochodem, právě netykavku Bertíka mám nejradši, protože vím moc dobře, že to jen hraje; kluk jeden ušatá :-D

Jinak ještě dobrá rada na závěr. Pokud si pořídíte více kousků z leguání kolekce, doporučuji chovat samce a samici. Dva samci můžou způsobit neplechu. Ukousnuté prsty Čertíka od Bertíka toho důkazem.

Takže pokud vážně uvažujete o tom si tyto domácí mazlíčky pořídit, určitě si najděte další info, kterých je na internetu jistě mnoho a přeji Vám, ať se Vám s nimi krásně žije.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz