Hlavní obsah

Chřipka - nemoc, která zabíjí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Každoročně chřipka zabije tisíce lidí.

Článek

Mnoho z nás to zná. Přijde chladnější počasí a různé virózy se přihlásí o slovo. Ať už se potýkáme s rýmou, či kašlem, příjemné to jistě není.

Horší ale je, když se ale o slovo přihlásí chřipka.

Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které každoročně způsobuje epidemii. Hlavními příznaky jsou bolesti hlavy, svalů a kloubů a vysoká teplota. Také únava, kýchání, bolesti těla a zimnice. Tato nemoc může tělo doslova a do písmene skolit.

Foto: Pixabay

Nejohroženější skupinou jsou staří lidé, malé děti, ale může způsobit vážné problémy i mladým a zdravým lidem. Mezi vzniklé možné komplikace mohou patřit zápal plic, zánět průdušek či nosních dutin, nebo ušní infekce.

Chřipka může také zhoršit chronické zdravotní problémy. Tato nemoc může být bohužel i smrtelná, zejména pro slabé, staré nebo chronicky nemocné lidi.

Při léčení této nemoci je především nejhlavnější klid na lůžku, dostatek spánku a hodně tekutin. Tzn. nechat imunitní systém ať infekci odstraní. Antibiotika nejsou vhodná ani účinná, můžou se však užít léky ke snížení horečky, či léky tlumící bolesti.

Délka léčení je individuální, obecně by ale měly hlavní příznaky během cca 7 dnů odeznít. I nadále však může přetrvávat únava nebo kašel. A i po vyléčení je imunitní systém oslabený, proto je třeba se vyhnout větší zátěži ještě minimálně týden.

Pokud vás tedy chřipka přepadne, apeluji hlavně na staré lidi a rodiče dětí. Odpočívat, tělo to opravdu potřebuje. Také hodně pít, nejlépe černý čaj s citrónem a jíst hodně ovoce.

Buďte na sebe opatrní.

Foto: Pixabay

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz