Hlavní obsah
Lidé a společnost

Muž, který zachránil děti před smrtí: Nicholas Winton

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Angličan Nicholas Winton zachránil 699 židovských dětí za druhé světové války

Článek

Mít srdce na dlani. Tak by se dal popsat charakter jednoho člověka. Člověka, kterému nebyl lhostejný osud dětí. Vždyť proto tu my lidé také jsme, abychom si pomohli. A když je ta pomoc bezpodmínečná, tak o to víc charakter takového člověka stoupá.

Nicholas Winton se narodil 19. května 1909 v Londýně. Možná i to, že rodiče Nicholase byli židé ovlivnilo jeho další kroky a obrovské skutky.

V roce 1938 požádal Nicholase jeho přítel Martin Blake, (člen Britského výboru pro uprchlíky z Československa), o pomoc s organizací převozu dětí z českých židovských rodin do Británie. Každé dítě muselo mít předem vybranou pěstounskou rodinu a musela se zaplatit padesátilibrová kauce. Takže se zápasilo jak s časem, tak i s byrokracií.

Foto: Pixabay

Pixabay

Nakonec se ale podařilo a od března 1939 se mohlo vypravit díky obrovskému soucitu 8 vlaků. Další vlak bohužel nevyjel, i když měl vyvézt největší počet dětí. 1.září totiž vypukla válka. Většina dětí, které tímto vlakem měli jet, bohužel později zemřela v nacistických táborech. Za největší zklamání ve svém životě Nicholas považoval právě tuto tragédii.

Foto: Pixabay

Pixabay

Winston se po válce oženil, založil rodinu a pracoval v bance. Nikdy však o záchraně dětí nemluvil.

Jeho manželka ale v roce 1988 našla na půdě dokumenty, které předala historičce Elizabeth Maxvellové, která poté zorganizovala velmi dojemné setkání Winstonových zachráněných dětí právě s Nicholasem- jejich zachráncem.

Foto: Pixabay

Pixabay

Winston ale všechny zásluhy odmítal s tím, že jen dělal to, co bylo potřeba. Nicholas Winston ale i přesto získal mnoho ocenění. Mezi jinými Řád Britského impéria, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, aj. Opakovaně byl navržen na Nobelovu cenu míru. A také byl povýšen do šlechtického stavu.

V podchodu hlavního nádraží v Praze stojí památník Rozloučení - na počest dětí, které za války zahynuli. Sousoší Wintona se dvěma malými dětmi a kufrem od Flor Kentové na prvním nástupišti Hlavního nádraží v Praze zase připomíná Wintonovy vlaky a zachráněné děti.

Foto: Pixabay

Pixabay

Nicholas Winton zemřel 1.července 2015 ve Velké Británii. Čest jeho památce. A obrovská poklona muži, který měl srdce na pravém místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz