Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odchod do důchodu ve 49 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Důchod ve 49 letech je pro mnoho lidí sci-fi.

Článek

Dovedete si představit odejít do důchodu ve 49 letech? Byly doby, kdy to bylo realitou.

Nedávno jsem v práci zaslechla kolegyni, která říkala, že si pamatuje dobu, kdy její maminka odešla do důchodu ve 49 letech. V dnešní době nevídané. Kdysi se totiž doba odchodu do důchodu u mužů a žen lišila, a to díky tomu kolik žena vychovala dětí. Nebylo proto nic neobvyklého, že žena měla na důchod právo již v tomto věku. Čím více žena měla dětí, tím dříve do penze odešla. Právě se nacházím v tomto věku, a zdá se mi trochu jako sci-fi to, že bych již mohla v důchodu také být.

Bohužel doba se mění a od roku 1971 se změnil i systém. Pro ženy a muže byl stanoven jednotný věk odchodu do důchodu, a to 65 let jako strop. Důchodový věk se ovšem neustále zvyšuje, takže se nejspíše dočkáme ještě mnohých změn.

Do důchodu můžete odejít i předčasně, jelikož ale státní kasu předčasní důchodci stojí 800 miliónů měsíčně navíc, předpokládám, že se stát bude snažit změny prosadit i v tomto bodě.

Na internetu si lehce můžete najít kalkulačku a vypočítat si, kdy máte na odchod do důchodu nárok.

Přála bych si však, abychom mohli svůj život prožít v radosti, a užít si ho co to dá, a to nejenom ve stáří.

Foto: Pixabay

Pixabay

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz