Hlavní obsah
Knihy a literatura

Na dovolenou jedině s Woodym Allenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Argo

Smutný vtipný muž, Woody Allen

Nové, zatím nepublikované povídky Woodyho Allena Stav beztíže přinášejí všechno to, co od tohoto vynikajícího parodika očekáváme. I tentokrát je terčem jeho posměchu celá řada témat od psychoanalýzy přes existenciální filozofii po judaismus.

Článek

Stav beztíže je už pátý soubor povídek Woodyho Allena, který vydává nakladatelství Argo. Před dvěma lety v tomto nakladatelství vyšly i jeho hořkovtipné paměti Mimochodem. Obojí přeložil jeho dvorní překladatel a životopisec Michael Žantovský.

Allenův humor je ale vždy vedle intelektuálního pomrkávání na čtenáře a absurdity světa a života okořeněn jistou dávkou melancholie – ostatně Allen sám sebe označuje za anhedonika, tedy člověka neschopného se radovat. Nejdelší a závěrečná povídka nové knihy, Dospívání na Manhattanu, tohle všechno v sobě má, včetně hrdinovy lásky k Manhattanu, jak ji známe od Allena samotného. A nechybí tu nespokojená manželka ani dívka, do níž se hrdina zamiluje, protože s ní může sdílet stejná filozofická i jiná témata.

Foto: Nakladatelství Argo

Woody Allen: Stav beztíže

Této povídce předchází osmnáct kratších kusů. V jedné najdeme neúspěšné herce zastupované agenty ze společnosti Parazit a spol. V jiných zase hrabivost a machinace obchodníků s realitami nebo koně, který maluje obrazy a stane se vyhledávaným umělcem. Další povídka uvádí hru Monopoly do reálného života, kde ji se smrtelnou vážností hrají bývalí partneři ze společnosti Lehman Brothers. V londýnském klubu cestovatelů se diskutuje o kladech a záporech různých polštářů, jinde se Allen trefuje do hejna vzpurných slepic a stranou nenechá ani hollywoodskou továrnu na sny s jejími pozlátky. Na své si samozřejmě přijdou i ti, kteří mají rádi různé popkulturní a intelektuální odkazy od Skrjabina přes Strindberga až k Turgeněvovi, ale třeba i k Miley Cyrus.

V předmluvě ke Stavu beztíže píše Daphne Merkinová: „Být legrační není žádná legrace. Jak ví každý, kdo poslouchal na nějakém večírku něčí chabé žerty a musel se jim nuceně, leč zdvořile smát, touha být legrační je široce rozšířená, ale málokdo je jí obdařen. Být legrační v písemné podobě, v níž nelze spoléhat na gesta a mimiku, které by vám pomohly žert načasovat anebo zdůraznit, je možná ještě obtížnější.“ Kdo si přečte povídky Woodyho Allena, pochopí, že on s legrací ani v písemné podobě rozhodně problém nemá.

Milan Valden

Foto: Nakladatelství Argo

Woody Allen: Mimochodem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz