Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Motivujeme žáky a studenty také ke studiu technických oborů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nadace České spořitelny

Národní centrum stavebnictví 4.0 (NCS 4.0) s ČVUT spojilo síly s programem Nadace České spořitelny – Den pro školu nabídkou špičkových odborníků, kteří chtějí inspirovat naši nejmladší generaci ke studiu stavitelství a architektury technických oborů.

Článek

Vzdělávací program Den pro školu reaguje na potřeby společnosti a pracovního trhu 21. století tím, že představuje kariérní a životní cesty úspěšných odborníků a současně aktivně přispívá k identifikaci potenciálu a silných stránek mladých lidí pro jejich budoucí uplatnění. Program svou existencí a plošnou dostupností pro všechny školy pomáhá řešit nedostatek prověřených specialistů z praxe, kteří jsou připraveni okamžitě, a především bezplatně, domluvit příspěvek napřímo s pedagogem a třídou.

„Děti často nemají představu o tom, co která profese vlastně obnáší a jaké předpoklady jsou potřeba,“ uvádí manažerka projektu Michaela Veselá z Nadace České spořitelny. „Program Den pro školu svou oborovou rozmanitostí panelu dobrovolníků a neustálým doplňováním žádaných a nedostatkových profesí uspokojuje poptávku škol a dynamického trhu. V současné době se naplno rozjíždí spolupráce s ČVUT a Národním centrem Stavebnictví 4.0, díky čemuž obohacujeme fond dobrovolníků o projektanty, stavbyvedoucí a architekty.“

Do programu se zapojili dvě skupiny dobrovolníků. V prvním kole jsme oslovili profesionály z praxe, kteří nám pomáhali při tvorbě prezentace Stavební Gramotnost. Od partnerů projektu StaGram se do Dne pro školu zapojili: Zdeňka Witalová, Pavel Kocanda, Petr Hybský, Matouš Fejfar a Zuzana Šuleková. Druhou skupinou jsou architekti a stavaři, kteří jsou veřejnosti známí díky svým aktivitám a projektům na sítích: Petr Čanda (projekt Stavíme školu v Zambii), Kateřina Zbránková (profil Zeptejte se architektky), Michaela Štěpánová (profil Stavebný deník), Markéta Heralecká (profil holkyvrekonstrukci) a také architekt Lukáš Janout (delniq). Ten bude mít svou realizaci Dne pro školu 15. 10. 2024 v SOU Plzeň, ze které vám přineseme také reportáž.

Cílem spolupráce programu Den pro školu a NCS 4.0 je zprostředkovat žákům a studentům setkání se zástupci stavebních profesí, o které je mezi školami velký zájem „Den pro školu je unikátní projekt. Věřím, že žáky setkání s odborníky z praxe obohatí, dokáže jim přiblížit realitu a pomůže jim při výběru budoucího zaměstnání,“ doplňuje projektová manažerka NCS 4.0 Tamara Almeida.

Tento společný a zcela unikátní přístup podporuje cíle NCS 4.0 a Dne pro školu dostat ještě v letošním roce na školy více odborníků právě ze segmentu stavebnictví a inspirovat více mladých lidí ke studiu stavebnictví.

Foto: Nadace České spořitelny

DPŠ

Národní centrum Stavebnictví 4.0

Jde o otevřenou akademicko-průmyslovou platformu založenou v roce 2022 s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu. Je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Jejími členskými organizacemi jsou stavební fakulty na ČVUT v Praze, VUT v Brně a VŠB-TUO, stavební společnosti, výrobci stavebních materiálů, generální dodavatelé staveb a projekční společnosti.

Zaměřuje se na integraci digitalizace, automatizace a robotizace ve stavebnictví, a to vždy s důrazem na udržitelnost a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí.

Den pro školu, vlastní program Nadace České spořitelny

Setkání s odborníkem z praxe může žákům a studentům pomoci odhalit jejich silné stránky a nadchnout je pro určitý obor. Díky zkušenostem dobrovolníků si mohou žáci rozšířit své kompetence a získat lepší představu o tom, jaké dovednosti a předpoklady jsou potřebné pro konkrétní pracovní uplatnění. Jedním z nejlepších způsobů, jak přiblížit žákům a studentům abstraktní témata ze studijního plánu, je přivést do hodiny člověka z praxe.

Hledání takových lidí je ale pro učitele náročné. Proto je tu program Den pro školu, který bezplatně spojuje učitele s dobrovolníky z praxe. Program je pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám