Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Youtuber či influencer? Ne, žáci se dnes chtějí stát učitelem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nadace České spořitelny

Projektová hodina kariérního poradenství ve škole s odborníkem z praxe

Jakou profesi by si zvolili dnešní žáci osmých a devátých tříd? Z ankety realizované během 15 podzimních veletrhů středních škol po celé republice vyplynulo, že jedničkou pro žáky je povolání učitele.

Článek

Z celkového počtu 568 zapojených účastníků by se za katedru chtělo postavit 78 žáků, tedy téměř 14 % dotazovaných. Anketa, která probíhala mimo jiné v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové nebo v Chebu odhalila, že kromě učitelské profese zajímá žáky základních škol také povolání veterináře nebo ošetřovatele zvířat (4,6 %), rádi by se stali ale i profesionálními sportovci (4,4 %) nebo zvažují práci v IT oborech (4,4 %).

U žáků vedou tradiční povolání

Foto: Nadace České spořitelny

Pedagog_den_pro_skolu

Výsledky nás překvapily. Na prvních místech se neobjevili influenceři, youtubeři ani tiktokeři. Žáci preferovali většinou zcela tradiční povolání. Kromě učitelů, veterinářů nebo počítačových expertů žáci zmiňovali ve výsledcích ankety také právníky, soudce, psychology, kadeřnice a kosmetičky. Spektrum jejich vysněných zaměstnání bylo velmi rozmanité, obsahovalo totiž více než padesát různých povolání. Dvě procenta dotazovaných dětí zatím netuší, čím by chtěla v dospělosti být.

Sám sebe si můžu v nějaké profesi představit jen pokud ji opravdu znám a dokážu se s ní identifikovat. Dnes ale bohužel děti neznají dobře ani povolání svých rodičů, jak vypadá jejich den, co všechno dělají, s kým se potkávají, jací jsou jejich kolegové. Ale učitelské povolání je pro děti pochopitelné a jasné, mají s ním také nejvíce osobních zkušeností.
Silvie Pýchová, ředitelka Partnerství pro vzdělávání 2030+ a členka poradního týmu prezidenta republiky

Právě v kariérním poradenství ale podle Pýchové zaostáváme. „Napříč Evropou je zcela běžné, že v sedmé třídě chodí žáci třeba i na týden na individuální stáže do zaměstnání svých rodičů, a vyzkouší si tak sami, co dané povolání obnáší. V osmé třídě si pak sami vyberou stáž podle toho, co je doopravdy zajímá. Součástí je ale i povědomí o mzdě, nebo o jistotách či nejistotách, které různé profese přinášejí. To u nás bohužel pořád chybí, dodává Pýchová.

Děti se pak dozvídají až v praxi, co která profese obnáší a při jejich výběru povolání se pak zkresleně orientují z informací z filmů, seriálů nebo sociálních sítí. Z ankety také jasně vyplynulo, že nejčastějším zdrojem informací o charakteru různých povolání jsou hlavně rodiče a širší rodina, teprve pak média včetně internetu a sociálních sítí, následuje pak jejich škola a specializované veletrhy.

Vystudovat vysokou školu plánuje více dětí než před dvaceti lety

Foto: Nadace České spořitelny

žáci

Stejnou otázku k povolání položil také průzkum agentury Median, a to v roce 2004. Žebříček se příliš nezměnil (také mu vládli učitelé), mění se však pohled žáků na to, jakého nejvyššího vzdělání by rádi dosáhli. Vzdělávací aspirace (přesvědčení o vlastních šancích na dosažení určitého stupně vzdělání) českých deváťáků se totiž neustále zvyšují.

Zatímco v roce 2003 chtělo vysokoškolského vzdělání dosáhnout 38 % českých deváťáků, v roce 2018 to bylo (dle průzkumu agentury PAQ Research pro Nadaci České spořitelny) už 55 % žáků. Aspirace rostly společně s nárůstem počtu míst na vysokých školách, a dokonce byly o něco vyšší než průměr Evropské Unie.

S touhou po vyšším vzdělání dle průzkumu významně souvisí zejména socioekonomický status, vliv rodiny a rodinného zázemí, pohlaví (chlapci mají nižší zájem o VŠ než dívky) nebo například typ a velikost školy. „Přestože vysokoškolské aspirace v Česku rostou, mezi různými typy škol zůstávají velké rozdíly. Máme poměrně selektivní systém, kde nám mohou talentovaní žáci proklouznout mezi prsty, protože nebyli vybráni na gymnázium, nebo nemají podporu v rodině, s čímž školství u nás neumí příliš pracovat,“ upozorňuje Jan Zeman z PAQ Research.

Den pro školu spojuje školu a reálný svět

Proto, že dětem chybí pohled z praxe, už přes dva roky velmi dobře funguje bezplatný program Den pro školu. Díky němu se děti přímo ve školách setkávají s odborníky z praxe a dozvídají se více o různých profesích. Do projektu už se zapojilo přes 1 100 škol, více než 50 000 žáků a přes 1 500 dobrovolníků různých zaměření,“ uvedla projektová manažerka programu Michaela Veselá. „Den pro školu přináší žákům širší povědomí o různých povoláních přímo ve školní hodině. Osobním kontaktem s odborníkem z praxe tak může student či žák získat jedinečné a praktické informace, které na internetu běžně nenajde.“

V tom vidíme velký smysl a inspiraci pro děti, pro jejich vstup na pracovní trh tou správnou nohou.
Michaela Veselá, Den pro školu
Foto: Nadace České spořitelny

žáci_den_pro_skolu

Anketa:

Anketa

Čím jste chtěli být jako děti?
Řemeslo
3,4 %
Sport
1,7 %
Medicína
11,9 %
Technika a IT
6,8 %
Školství
37,3 %
Média a reklama
3,4 %
Umění
10,2 %
Věda a příroda, životní prostředí
10,2 %
Společnost
1,7 %
Jiné
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Čím chtějí být děti?

Odpověď najdete v následující tabulce s kompletními výsledky ankety, odpovídalo 586 žáků osmých a devátých tříd.

Foto: Nadace České spořitelny

Tabulka_denproskolu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám