Hlavní obsah

Učení hrou aneb jak využít kostičky LEGO® i jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LEGO Group

dvě postavy zády k sobě staví z kostek LEGO

Stavebnici LEGO zná snad každý. Jak ale využít barevné kostičky nejen ve volné hře, ale také jako pomůcku k rozvíjení nejrůznějších dovedností?

Článek

Snad každý ví, že hra je důležitou součástí života nejen dětí, ale i dospělých. Hra dokáže zázraky - když totiž dětem připravíte takovou, která pro ně zároveň představuje přiměřený úkol, mohou se mnohé naučit.

To zjistily i účastnice online semináře Učení hrou, který uspořádal náš podporovatel LEGO Group. Ocenily hlavně konkrétní tipy a možnost inspirovat se. Několik hravých tipů k rozvíjení nejrůznějších dovedností jsme se rozhodli sdílet i touto formou.

Postav kachnu ve 45 vteřinách

Prvním úkolem bylo postavit kačenku z pouhých šesti kostiček LEGO® System. Bylo zajímavé sledovat, kolik různých variant se dá vymyslet.

Jaké dovednosti touto aktivitou rozvíjíme a upevňujeme? Procvičujeme soustředění, pozornost a představivost. Musíme zalovit v paměti a zamyslet se, jak vlastně kachna vypadá. Musíme vyřešit určitý problém: jak kachnu postavit, tedy jak ji symbolicky znázornit. Procvičujeme také jemnou motoriku, což je hlavně u školkových dětí velmi užitečné. Zároveň pracujeme pod časovým tlakem, protože kachnu máme postavit v určitém limitu. A důležitý je také sociální aspekt, kdy sdílíme ve skupině, co kdo postavil, a poznáváme rozmanitost kolem nás.

Metodika Six Bricks

Metodika šesti kostek je praktickým nástrojem pro podporu učení. Je to jeden z nástrojů nadace LEGO Foundation pro učení hrou a využívá se po celém světě. Děti procvičují paměť, pohyb nebo tvořivost zábavnou formou prostřednictvím krátkých aktivit s kostičkami LEGO® DUPLO® v šesti různých barvách.

Hra s pamětí

V této aktivitě procvičovali učitelé na workshopu svou paměť. Facilitátorka vybrala tři kostky (později šest kostek) a spojila je do věže, kterou na několik vteřin ukázala na kameru ostatním. Ti měli za úkol si zapamatovat barvy i jejich pořadí a následně postavit stejnou věž.

Každý může zadání řešit různým přístupem, a tím pádem využívat a posilovat jiné dovednosti. Tady jsou některé z otázek, nad kterými se při řešení můžeme zamyslet: Jakou pomůcku použijeme k zapamatování barev? Opakujeme si pořadí stále dokola? Využíváme pro zapamatování nějakou pomůcku nebo asociaci? Jak jinak si můžeme pořadí zapamatovat? Aktivitou (nejen) dětem pomáháme posilovat paměť, udržet pozornost, nenechat se rozptýlit a dokázat popsat následně svoji činnost.

Hra Zády k sobě

Další možnou aktivitou, kdy využíváme koncept šesti kostek a rozvíjíme prostorovou představivost, je hra „Zády k sobě“. Ve dvojicích si stoupneme zády k sobě a pracujeme s několika (maximálně šesti) různě barevnými kostkami LEGO® DUPLO®. Jeden z nás vytvoří vlastní model a pak popisuje druhému, jak postavit to samé. Dvojice si poté porovnají své modely a proberou, jak se jim dařilo. Následně se role vymění a aktivita se opakuje. Obměnou k této hře je i varianta, kdy se můžeme doptávat na to, co nám není jasné. A můžeme ji také hrát v týmech.

Podobných her využívajících šest barevných kostiček LEGO® DUPLO® je celá řada. Pokud se chcete dozvědět víc o metodice Six Bricks, připojte se ke skupině na FB (www.facebook.com – Six Bricks Community) nebo navštivte webové stránky nadace LEGO Foundation (www.LEGOfoundation.com), kde najdete další aktivity, videa i příběh o tom, jak to všechno začalo.

Zuzana Kudrová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz