Hlavní obsah

Rozhovor: „Čím déle knihy vydávám, tím více se soustředím na ty, které mi dávají hlubší smysl.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Alpha Book

Markéta Šimáčková, ředitelka nakladatelství Alpha Book, přináší čtenářům knihy, které jsou pohlazením po duši – a v případě kuchařek i opravdové lahůdky!

Článek
Foto: Jan Křikava

Markéta Šimáčková © Jan Křikava

Alpha Book vydává poměrně široké spektrum knih – od kuchařek přes průvodce tradiční čínskou medicínou až po duchovní literaturu. Co tyto knihy spojuje?

Společným tématem knih z Alpha Book je životní styl. Ať už se jedná o knihy spíše duchovní nebo kuchařky, vždy je spojuje důraz na určitý způsob života. Kuchařky, které vydáváme, jsou výjimečné tím, že se věnují specifickým, ne zcela běžným způsobům stravování. Jedním z nich je například populární low carb (nízkosacharidová strava), která mne osobně pomohla v boji s cukrovkou, díky ní jsem ji v podstatě porazila. Jiné kuchařky se věnují stravě při určitých typech onemocnění nebo potravinám, které jsou přínosné pro zdraví. Další zajímavou oblastí, které se v nakladatelství věnuji, je i tradiční čínská medicína.

Knihy o životním stylu z Alpha Book zase čtenáři ukazují, jak žít život v souladu se sebou i s okolím. V poslední době vydáváme především knihy s vážnější tématikou, hlavně tituly založené na křesťanské či východní spiritualitě. Mám pocit, že čím déle knihy vydávám, tím víc mi musí každá z nich dávat hlubší smysl. Vychází knížky o kontemplativní modlitbě (např. Pozvání k lásce, Otevřená mysl, otevřené srdce), máme novou edici #jezuitoudnes, kde se zatím objevují převážně tituly od českých jezuitů, ale chci se postupně inspirovat i ve světě.

Jaký autor je podle tebe českým čtenářům obzvlášť blízký?

Určitě mě jako první napadá benediktínský mnich Anselm Grün. Napsal více než 200 knih, mezi kterými člověk vždy najde nějakou, která se vztahuje k jeho životní situaci. Myslím, že jejich síla spočívá mimo jiné v tom, že Anselm Grün dokáže složitá témata podat jednoduše. Pro „hledající“ je to podle mě ideální forma, jak se seznámit s duchovním životem a spiritualitou. Mne samotnou v devadesátých letech velmi ovlivnila jeho kniha O mlčení, která mi ukázala nový pohled na meditaci a víru.

Od Anselma Grüna zatím v Alpha Book vyšlo 10 knih. Sama ses s ním setkala na frankfurtském veletrhu. Jaká jeho knížka je tvá oblíbená?

Snad nejraději mám jeho knihu Bojovník a milenec, která se věnuje biblickým archetypům mužů. Ženskými biblickými archetypy se zase zabývá kniha Královna a divoška, kterou Anselm Grün napsal se svou sestrou. V podobném duchu jsou i knihy Marion Woodmanové, které se rovněž zabývají archetypy, také ženskými a patří k velmi čteným knihám.

Říkala jsi, že Bojovník a milenec je kniha určená hlavně pro muže. Zřejmě je v ní ale něco univerzálního, protože ji čtou i ženy. Co v ní zaujalo tebe?

V paměti mi utkvěla hlavně pasáž, která se věnuje postavě Mojžíše. Anselm Grün na něj nahlíží způsobem, jakým jsem o Mojžíšovi dříve nikdy neuvažovala. Popisuje, že Mojžíš svůj úkol vlastně nedokončil a předal jej dalším generacím. Zasvětil svému poslání celý život, a přestože jej tak docela nesplnil, byl s tím takříkajíc „v pohodě“. V tom vidím velikou pokoru.

Zmínila jsi také úspěšnou autorku Marion Woodmanové. Jaký k ní máš vztah?

Je mi velmi blízké jungovské učení a stejně tak i autoři, kteří se u C. G. Junga vyučili nebo se jím inspirovali. Z tohoto okruhu je právě i autorka Marion Woodmanová, které u nás vyšla již třetí kniha, respektive čtvrtá – jednu napsala společně s Robertem Blyem. Marion Woodmanovou čtu moc ráda. Musím říct, že její poslední kniha, Závislá na dokonalosti, je podle mého snad nejlepší knihou, jaká v Alpha Book vůbec vyšla.

Na jaké knihy se můžeme těšit v nejbližší době?

Právě vyšla další kniha Anselma Grüna Ostrůvky uprostřed všedního dne a kromě toho chystáme také tři skvělé kuchařky, na které se moc těším. Kuchařka Vsaďte na rostlinné bílkoviny bude zajímavá nejen pro vegetariány a vegany, ale pro všechny, kteří hledají způsob, jak získávat bílkoviny jiným způsobem než konzumací živočišných produktů. Paleo kuchařka pro zdravý mikrobiom reaguje na nejnovější výzkumy, které potvrzují, že stav našich střev má vliv na celý lidský organismus, na psychické zdraví a třeba i na to, zda někdo trpí autismem. V kuchařce najdeme i šestitýdenní očistnou kúru, jak ozdravit střevní mikroflóru, a návod na to jakých potravin se vyvarovat a jaké třeba naopak do jídelníčku zařadit. A poslední kuchařka, Fermentované potraviny ke každému jídlu, bude jistě také skvělá. Fermentované potraviny jsou nyní velkým stravovacím trendem, zároveň se ale jedná i o jeden z nejstarších způsobů uchovávání potravin. Myslím, že se touto letitou tradicí můžeme inspirovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám