Hlavní obsah
Knihy a literatura

May the Fourth Be With You! Mezinárodní den Star Wars přinesl komiks, který musíte znát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Argo

Ukázka z komiksu Laurenta Hopmana a Renauda Roche Lucasovy války

Srpen 1976. George Lucas pracuje na filmu o galaktických válkách už 3 roky. Má 350 trikových záběrů a žádnou smlouvu. Nedávno mu bylo dvaatřicet a hroutí se mu svět. Není divu, že skončí v nemocnici s podezřením na infarkt.

Článek

To jsou první okénka komiksového příběhu Lucasovy války o vzniku jednoho nechtěného filmu, který se stal absolutní legendou. Vyšel minulý týden a stojí za to si ho připomenou právě dnes, kdy všichni nerdi, geeci, milovníci sci-fi nebo prostě jen milovníci této fenomenální ságy slaví parafrází legendární hlášky May the force be with you Mezinárodní den Star Wars.

Foto: Jan Křikava, nakladatelství Argo

Lucasovy války

Sága Star Wars bez nadsázky změnila celý filmový svět: stala se první sci-fi, která opravdu vydělávala, nabobtnala do rozměrů devítidílné série s mnoha dalšími provázanými seriály, vyrábějí se hračky, fanoušci se počítají na miliardy… Ovšem když George Lucas se svými přáteli v polovině sedmdesátých let točil film, který je dnes známý jako Epizoda IV, nic z toho rozhodně nebylo jisté. Studio mu nevěřilo, velkou část vyráběl na vlastní triko a výslednému úspěchu, k němuž vedla cesta přes spousty překážek, nemohl dlouho nikdo uvěřit.

Právě tento vhled do zákulisí přinášejí Lucasovy války: od pekla castingů až po noční můry při natáčení, kde jsou na denním pořádku sváry mezi herci, tajné milostné aférky a nejrůznější katastrofy. Ze všeho zmatku ovšem vzešlo zásadní dílo, které navždycky změnilo filmový svět. Lucasovy války jsou intenzivním, dojemným, ale také zábavným vyprávěním o úskalí tvorby. A také ódou na kouzlo dětství a na vytrvalost.

Foto: Flicker

George Lucas a C3PO na natáčení Star Wars

Není to ale „jen“ komiks, autor textu Laurent Hopman je odborníkem na americkou kinematografii a samozřejmě vášnivým fanouškem Star Wars, takže všechna fakta jsou pečlivě zdokumentovaná a věrná historickým reáliím. Lehká, ale přesná kresba Renauda Rocheho příběh jen umocňuje.

„Není to jen služba pro fanoušky slavné ságy, ale také poutavé čtení pro kohokoliv, kdo má zájem o film: píše se tu o dějinách tzv. nového Hollywoodu počátku sedmdesátých let, o technologických převratech, jež Star Wars přinesly, o drobných i velkých lidských osudech nejrůznějších osobností od Carrie Fisherové a Harrisona Forda přes Lucasova dávného souputníka Francise Forda Coppolu, až třeba po Kennyho Bakera, který si ve filmu zahrál slavného robota R2-D2,“ říká Michal Zahálka, překladatel knihy.

„Velkou roli ve vyprávění sehrává i Marcia Lucasová, vynikající střihačka, která měla při začátcích Star Wars na svého manžela mimořádný vliv. Své místo má v příběhu lehký bulvár, stejně jako poučení o filmařských technikách a o fungování showbyznysu.

Lucasovy války nejsou autorizovaným portrétem vzniku filmu, ale samotný George Lucas nad nimi vyjádřil nadšení. Nejde jen o umělecký, ale také o vědecký počin, jelikož všechna faktická tvrzení, jež se v knize objevují, jsou pečlivě doložená a vyzdrojovaná v obsáhlém bibliografickém aparátu. Zároveň jsou ovšem dialogy knihy skvěle postavené, psané výborně stylizovanou, živou prózou,“ dodává překladatel Michal Zahálka.

Foto: Jan Křikava, nakladatelství Argo

Lucasovy války

O tom, jakým fenoménem se Star Wars staly, svědčí i historka o vzniku Mezinárodního dne Star Wars, který se oficiálně slaví už 14 let. Jeho kořeny ale sahají do roku 1979 a může za něj trochu i Margaret Thatcherová. V roce, kdy vyhrála volby a stala se premiérkou - a bylo to právě 4. května, její spolustraníci do deníku The London Evening News nechali otisknout vzkaz ve znění: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations,“ což byla originální parafráze na tehdy už superpopulární Star Wars. V roce 2008 pak vznikla facebooková stránka, která začala 4. květen slavit jako Den Luka Skywalkera.

Originální fotogalerii z natáčení Star Wars najdete tady a nenechte si ujít ani ukázky z komiksu Lucasovy války zde.

A samozřejmě, ať vás provází síla!, nejen 4. května.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz