Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejvtipnější jsou ženy. A Ištván Jeseter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Křikava, nakladatelství Argo

Spisovatelka Lucie Vaňková

Nejvtipnější postavou posledních tří let je podle poroty Ceny Miroslava Švandrlíka Ištván Jeseter, hlavní hrdina knihy Lucie Vaňkové Putování leklé ryby. I na dalších dvou příčkách se umístily humoristické romány napsané ženami.

Článek

Do desátého ročníku Ceny Miroslava Švandrlíka, kterou uděluje Obec spisovatelů, mohli nakladatelé tentokrát výjimečně hlásit knihy vydané za poslední tři roky, aby se vyrovnal skluz z doby covidové. Na prvních třech místech se tentokrát umístily autorky.

Ze tří desítek knih vybírala čtyřčlenná porota ty nejzajímavější, které přinášejí kromě kvalitního humoru i originálně zpracovaný příběh. Hlavní Cenu Miloslava Švandrlíka získala Lucie Vaňková za originálně pojatý román se specifickým humorem Putování leklé ryby (vydalo Argo). Na vítězné knize porota ocenila, že pracuje s fantazijními, snad až surrealistickými prvky, a tímto vpravdě literárním gestem se odlišuje od ostatních.

Lucie Vaňková vystupuje na Twitteru jako @nevtipna, ale podle spisovatele Miloše Urbana, který byl redaktorem její prvotiny, byla práce s rukopisem Putování leklé ryby to nejzábavnější, co ho v jeho redaktorské práci za posledních 30 let potkalo. Na počátku rukopisu byla opravdu neověřená zpráva o tiskovém mluvčím tohoto nezvyklého jména, který vystupoval jménem recesistického hnutí při volbách do europarlamentu. Vaňkové kniha ale není založena na kritice médií, pracuje spíš s postřehem, že cokoliv nepřesného nebo mylného přinesou, stane se v jistém smyslu skutečností.

Foto: Nakladatelství Argo

Lucie Vaňková: Putování leklé ryby

Na druhém místě skončilo humorné putování s dědečkem po Kubě, které Michaela Janečková nazvala Třešně v rumu (Cosmopolis), třetí skončil místy až drsně satirický román Evy Grestenbergerové Na divokém venkově (Argo) o doktorandce z Oxfordu, která se vrátí do lůna svérázné rodiny na severní Moravě. Otec je politik, matka fanynka Karla Gotta s autistickými sklony, prarodiče chorobně šetrní katolíci a bratranec příležitostný alkoholik. Motivy zahrnující komunální politiku, paletu lidových veselic od hodů po hokej, výuku řízení auta nebo soužití s dětmi staví Malvínu do centra bizarně komických situací. Jako sociální psycholog vidí ve své rodině perspektivní půdu pro antropologickou studii. Role moravského vesničana už jí ovšem tak dobře nejde.

Knihy Lucie Vaňkové a Evy Grestenbergerové byly nominovány či doporučeny porotou Ceny Magnesia Litera v roce 2022. Jejich úspěch potvrzuje dlouhodobou snahu nakladatelství Argo vyhledávat české autory a autorky a pracovat s nimi.

Foto: Nakladatelství Argo

Eva Grestenbergerová: Na divokém venkově

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz