Hlavní obsah
Knihy a literatura

Špionáž, lži, tajemství. Nový román Mary Chamberlainové o tom, jak těžké je žít po válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Argo

Mary Chamberlainová: V zapomnění

Londýn 1958. Mladá Betty Fisherová se jako jedna z prvních připojí ke kampani za jaderné odzbrojení a na ustavujícím shromáždění se seznámí s Johnem Harrisem. Není to však jejich první setkání…

Článek

Nová kniha autorky Švadleny z Dachau, román V zapomnění historičky a spisovatelky Mary Chamberlainové, se stejně jako její předchozí knihy dotýká traumatu druhé světové války. I když knih na toto téma vznikly už tisíce, Mary Chamberlainová zná příběhy, o nichž jsme ještě neslyšeli. Celý život se zabývala ženskou historií, orální historií a dějinami Karibiku (kde také žila), tedy „malými příběhy“ skrytými za oficiální velkou, neboli také mužskou, historií. Z tohoto zájmu se zrodil i její první román Švadlena z Dachau, v němž Chamberlainová líčí, jak cílevědomou a talentovanou osmnáctiletou Adu semelou neúprosná kola dějin, a to nejen prostřednictvím „nepřátel“, tedy Němců za druhé světové války, ale i patriarchální společnosti v domácí Británii.

A jak o novém románu V zapomnění mluví sama autorka?

Berlín, 1945: Dvanáctiletá Betty a její sestra se snaží přežít, zatímco Rudá armáda ostřeluje město dělostřelectvem a její vojáci znásilňují a terorizují jeho obyvatele. John, mladý naivní britský branec, je konfrontován s ničivou válkou a jejími odpornými následky. Londýn, 1958: Betty a John se setkávají na ustavující schůzi Kampaně za jaderné odzbrojení. Zamilují se do sebe, ale jejich románek je náhle ukončen, když do jejich světa vstoupí ruský diplomat Anatolij. Ocitají se jako nepravděpodobní a nedobrovolní protagonisté v paranoidním světě špionáže a jaderné války, který pro oba, ale velmi odlišným způsobem, začal v Berlíně v roce 1945. Ani John, ani Betty totiž nejsou tím, kým se zdají být…

Foto: Nakladatelství Argo

Mary Chamberlainová

Nový román Mary Chamberlainové navozuje spoustu otázek. Čím si prošli Berlíňané, kteří se octli ve východním sektoru spravovaném rabujícími ruskými vojáky? V zapomnění ukazuje mimořádné, ale i zcela všední zkušenosti, které lidé za války zažívali. Špionáž, lži, tajemství, oběti, emocionální a tělesné trauma…

A co se s nimi stane poté, co válka skončila, pokud ji přežili? Co se stane s rozbitými rodinami? S lidmi, kterým do života vstoupila tragédie, ztráta, zranění? K životu, jaký byl předtím, už se vrátit nemohou, ale jak se s tím vším mají vypořádat? A komu může Betty věřit, když se v Londýně pokouší začít znovu?

Johnův obdiv k Betty se postupně přerodí v potřebu ji chránit, pronásledují jej vzpomínky a představy. A jak se John postupně rozpadá, i v Betty se probudí vzpomínky, i ji brzy dožene minulost.

Životní vášní Mary Chamberlainové je psaní a jejími dvěma velkými láskami jsou historie a literatura. Po uznávané kariéře akademické historičky začala nový život jako spisovatelka a v roce 2010 absolvovala magisterské studium tvůrčího psaní na Royal Holloway, London University. Není divu, že dějištěm jejích románů je spíše minulost než současnost.

Stále existuje tolik nezodpovězených otázek z minulosti, tolik toho, co potřebujeme pochopit. Fikce je další cestou k tomuto pochopení, může otevřít imaginativní dveře, které mohou být pro historiky zavřené. Bez znalosti naší historie nemůžeme poznat sami sebe.

Mary Chamberlainová se narodila v roce 1947 v jižním Londýně a je držitelkou titulů z University of Edinburgh, London School of Economics a Royal Holloway, University of London, a také čestného titulu D.Litt z University of East Anglia. Žije ve Velké Británii a v Karibiku, je emeritní profesorkou karibských dějin a bývalou vedoucí vědeckou pracovnicí na Oxford Brookes University, členem Královské historické společnosti a členem řady akademických, redakčních a vládních poradních orgánů. Nyní žije v Londýně.

Foto: Nakladatelství Argo

Mary Chamberlainová: V zapomnění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz