Hlavní obsah
Knihy a literatura

Spisovatel Miloš Urban doporučuje: čtěte Ulici Kobylek, strhující americký román

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Klíčník, nakladatelství Argo

Miloš Urban, spisovatel a nakladatelský redaktor

Miloš Urban není jen spisovatelem, ale také překladatelem a nakladatelským redaktorem, kterému procházejí rukama knihy českých i zahraničních autorů. Jaké je jeho nejnovější doporučení?

Článek

Ulice Kobylek amerického spisovatele Stephena Amidona svým poklidným maloměstským prostředím a sociologickým zaměřením na rodiny střední třídy připomíná slavný film Americká krása. Navíc však přidává nejtěžší zločin, a to na mladé Eden Perryové, která je po jednom večírku nalezena mrtvá. Kdo ji zabil a jaký měl důvod? Vždyť americká maloměsta, na rozdíl od velkoměst, se neutápí v chaosu, rasových konfliktech, drogách ani jiné zločinnosti.

Jsou plná zelených posekaných trávníků a rozkvetlých udržovaných zahrad. Na malých městech a předměstích je přece bezpečno, lidé se znají, pěstují si svou sousedskou komunitu a navštěvují se při grilování a oslavách narozenin svých dětí. Jenomže i zde kvasí vášně a sklony ke zločinnosti, zášť těch méně úspěšných k těm privilegovaným.

Foto: nakladatelství Argo

Stephen Amidon: Ulice Kobylek

Investiční poradce Patrick, který před časem přišel o dceru, nemůže v noci spát a jezdí autem po předměstí. Při jedné noční jízdě srazí svým autem před setmělým domem v ulici Kobylek velkého černého psa, a když mu jde na pomoc, pes ho pokouše. Celou scénu pozoruje muž zahalený tmou, ale Patrick si ho všimne a vrtá mu hlavou, proč si ten chlap psa nepřivolal a nechal ho pobíhat po ulici. Nehoda se stane právě před domem, kde někdo té noci zabil Eden Perryovou.

A jak začne policejní pátrání, městečkem se šíří zpráva, že podezřelými jsou tři teenageři – syn libanonského přistěhovalce Christopher, syn bohatého právníka Jack a poněkud nevyrovnaná Hannah, která se s Eden přátelila. Ač to zpočátku popírají, vyjde najevo, že všichni tři na tragickém večírku byli přítomni. Byla to jejich parta, tajné společenství libující si v konzumaci toho, na co její členové nemají ještě ve svém věku nárok.

Čtenář se seznámí s řadou dalších obyvatel Emersonu, především s příbuznými účastníků večírku. Autor příběh střídavě vypráví z jejich perspektivy, stmelující postavou je právě Patrick, kterého ztráta vlastní dcery přivede k tomu, že navzdory varování ze strany policie, se čím dál víc zajímá o Edeninu smrt. Proti sobě má místního policistu, který Patricka nesnáší jako alkoholika i jako otce dcery, jež měla problém s drogami a nakonec se připravila o život.

Ulice Kobylek není ani tak detektivka (i když taky), jako spíš společenský román, v němž se dá napětí krájet. Co všechno děti a dospívající svým rodičům tají? A jak daleko jsou rodiče ochotni zajít, když mají pocit, že je jejich potomek v ohrožení? Možná až za hranici pravdy a lži, ke kmenovému pudu, kdy pro záchranu svého dítěte obětují dítě svého bližního…

Podobně jako v povídkách Shirley Jacksonové se v pohodovém na maloměstě zdánlivě nic neděje, ale v lidských nitrech zuří orkány paniky s šílenstvím.

Foto: Celia Amidon, se svolením autora

Stephen Amidon

Stephen Amidon se narodil v Chicagu, ale žije střídavě v italském Turíně a v Massachussetts na východním pobřeží USA. Je autorem sedmi románů a spoluscenáristou italského filmu Krásný únik. Podle jeho románu Lidský kapitál vznikly hned dvě filmové verze, italská a americká. Italská se dostala až do oscarového klání. Adaptace jeho románu Bezpečí byla hitem Netflixu.

Miloš Urban

#MojeArgo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz