Hlavní obsah
Cestování

A pak že Češi nemají peníze. Na chorvatském ostrůvku stojí noc i 9 tisíc korun. A Čechů je tam plno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Naturally

Kamenité pláže na ostrově Sveti Nikola

Na Istrijském poloostrově se u městečka Poreč nachází malý ostrůvek, na kterém stojí luxusní resort, který svým klientům nabízí jedinečné zážitky v takto netradičním ubytování. Noc zde vychází běžně na 9 tisíc korun. Přitom se ostrov hemží Čechy.

Článek

Chorvatské město Poreč leží na severu Istrijského poloostrova jen pár kilometrů od slovinských hranic. Je to staré přímořské městečko s přístavem. Svou architekturou vám může připomínat Itálii a odkazy na tento stát jsou zde jasně patrné na každém kroku. Lodí se z místního přístavu za pouhých pět minut dostanete na malý ostrov nazývaný Sveti Nikola.

Jde o opravdu malý ostrůvek, neboť jeho celková rozloha je pouze 0,124 kilometrů čtverečních. Navštívit jej ale může každý. Z Porečského přístavu vyplouvá pravidelně loď, která vás na něj doveze. Můžete se zde projít po pobřeží a vychutnat si úchvatné pohledy na moře i na město na břehu.

Foto: Naturally

Přístup k pláži na ostrově Sveti Nikola

Ostrov ale není opuštěný, nachází se na něm luxusní a rozsáhlý resort, který rozhodně nepatří mezi ty levné. Za pokoj pro dva tady v létě zaplatíte i přes devět tisíc korun za noc. Týdenní dovolená se vám tak může pěkně prodražit.

Resort má sice opravdu co nabídnout, neboť je zde možnost sportovního vyžití, wellness, najdete zde bazény, společenské budovy, taneční sály a mnoha dalších aktivit, nachází se však v části Chorvatska, kde je přístup do moře nepříjemně kamenitý. Obecně platí, že kamenité pláže mají na první pohled daleko čistší moře než ty písečné, protože se tu stále nevíří zmiňovaný písek. Zde jde ale o kamenitý přístup do moře s velmi rychlým klesáním a velkými nebezpečnými balvany, všude kam se podíváte. My jsme ostrov navštívili a koupání bych rozhodně rodinám s dětmi nedoporučoval, přesto jich tu bylo plno.

Zaslechli jsme tady spoustu různých jazyků od domorodé chorvatštiny a blízké slovinštiny, přes italštinu, angličtinu, němčinu až k češtině. A Čechů tady bylo paradoxně nejvíce. Byly zde páry, rodiny s dětmi nebo celé skupiny. Bavili jsme se s jednou skupinou a ta nám potvrdila, že týdenní pobyt pro dva zde vyjde Čecha na více než 60 tisíc korun. Nutno ale podotknout, že se jedná o ubytování s polopenzí, tedy zahrnuje snídani i večeři.

Foto: Naturally

Relaxační zóna resortu s tzv. nekončícím bazeném

My jsme bydleli na pobřeží městečka naproti ve čtyřhvězdičkovém hotelu za tři tisíce na noc, a to nám na chorvatské městečko s minimem kulturních a historických památek, kde se prakticky ani nedá koupat, přišlo až dost. Očividně ale Češi peníze mají, protože dát pouze za ubytování a polopenzi a ještě na takto nepraktickém místě za dvě osoby 60 tisíc na týden je už opravdu dost. Samozřejmě je logické, že pobyt na ostrově opravdu miniaturních rozměrů je lákavý, ale toto místo vám toho víc nenabídne.

Skupina, se kterou jsme se dali do řeči nám prozradila, že prakticky polovina celého ostrovního resortu jsou Češi, což nás překvapilo ještě více. My se ale po naší noci na pobřeží vydali do vnitrozemí, protože účel naší dovolené nebyl odpočinkový, nýbrž poznávací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz