Hlavní obsah
Finance

Chudý Švýcar si na dovolené v Česku bude připadat jako boháč. Může si tu dovolit ten největší luxus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alessandra Volterra / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Švýcarská Ženeva

Rozdíly mezi mzdami v národním hospodářství evropských států jsou stále značné. Nenajdeme ale asi stát, který by se od Česka lišil více než Švýcarsko. I chudí lidé z tohoto alpského státu se tu totiž mohou cítit jako boháči.

Článek

To, že se mzdy v jednotlivých státech Evropy liší, je běžná a zcela samozřejmá věc. Funguje to tak již desítky let. Pokud ale v některém ze sousedních států berou v přepočtu na české koruny více, nemusí to nutně znamenat, že se mají lépe. Záleží totiž na spotřebních cenách a cenách bydlení, které musí za život ve své zemi platit.

Pokud je ale cenová úroveň v některém ze zahraničních států vysoká a jeho obyvatelé mají oproti průměru Evropy nadstandardně vysoké mzdy, budou pro ně dovolené ve většině evropských zemí velmi levnou záležitostí. A to platí i o Švýcarech, kteří se rozhodnou strávit nějaký čas v Česku. I chudý Švýcar si totiž v Česku bude připadat jako boháč a bude si tu moci dopřát to, co v jeho domovině nemůže.

Podle dat z OECD a z Českého statistického úřadu se průměrná mzda v Česku za rok 2023 pohybovala na úrovni 43 341 Kč, kdežto ve srovnávaném Švýcarsku bylo touto hodnotou přepočítanou na základě aktuálního kurzu 149 498 Kč. To je prostými počty více než trojnásobek. Každý Švýcar pobírající průměrnou švýcarskou mzdu se tu tak musí mít doslova královsky. Ale co když sem přijede Švýcar, který na průměrnou mzdu nedosahuje a pobírá jen místní minimum?

I ten se tu bude mít dobře. Minimální mzda ve Švýcarsku sice není stanovena jako v Česku pro celou zemi, liší se podle kantonů, kde dotyčný pracuje, pohybuje se však v rozmezí 3822 až 4426 švýcarských franků, což je v přepočtu přibližně 101 895 až 117 997 Kč. Taková částka představuje více než pětinásobek české minimální mzdy, která je pro letošní rok stanovena na 18 900 Kč. Švýcar, který tak bude ve své zemi považován za chudého, bude v Česku moci trávit dovolenou doslova v luxusu.

Na základě srovnání průměrných a minimálních platů se také ukazuje zajímavá věc. Švýcaři mají mezi minimální a průměrnou mzdou z hlediska procentuálního vyjádření minimální mzdy ze mzdy průměrné daleko menší rozdíly. Minimální mzda ve Švýcarsku se pohybuje mezi 68 a 79 procenty té průměrné. V Česku je rozdíl daleko výraznější. Česká minimální mzda je totiž pouhých 43,6 procent průměrné mzdy.

Toto srovnání dělá z Česka zemi velmi levnou pro dovolené Švýcarských občanů, zároveň nám ale ukazuje, že Čech si bude muset při návštěvě Švýcarska připravit značné úspory, aby si tam udržel standard, na který je v Česku zvyklý.

A to se Česká republika za poslední tři desítky let přiblížila průměru Evropské unie i průměru OECD. Pomalu se tak rozevřené nůžky mezi mzdou v Česku a v okolních státech snižují, stále je to ale málo.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz