Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do kin vstupuje český film o bratrech, kteří podřízli bezbranného. Dostanou Mašínové i vyznamenání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Don.Rumata / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ctirad Mašín, jeden z bratrů, o kterém pojednává nový český film Bratři

Česká kinematografie je obohacena o nový dobrodružný historický film s prvky dramatu na základě skutečného příběhu bratří Mašínů a jejich skupiny, která v komunistickém Československu prováděla ozbrojený odboj proti režimu.

Článek

Měli jsme možnost zhlédnout film Bratři, který vstupuje do kin 26. října letošního roku. Má jít o věrné zpracování životního příběhu odbojové skupiny bratří Mašínů. A jako film to skutečně funguje. Nechybí napětí ani životní zvraty. Děj má spád a umí diváka svým zpracováním zaujmout.

Přesto však film působí prázdně a odevzdaně. Je zde jasná linka, kterou se bratři Mašínové musí vydat, aby byl film alespoň trochu historicky věrný. Co se ale neřeší, je vývoj postav, ani etické a morální otázky. Bratři Mašínové jsou ploché postavy, které se na nic neptají a konají, důsledky svých činů vůbec neřeší.

Právě morální linka by měla být v tomto případě jeho podstatnou součástí. Jinak film může vyznít jako oslava skupiny zlodějů a vrahů. Život bratří Mašínů je totiž velmi kontroverzní téma, které se v současné době hojně skloňuje v souvislosti s možností udělení státního vyznamenání oběma bratrům.

Když se na to podíváme z jedné strany, tak skupina bratří Mašínů byla ozbrojená odbojová skupina, která prováděla odboj proti tehdejšímu komunistickému režimu. Jenže když se podíváme na skutečný příběh, pomáhala tato skupina pouze sobě, nikoli našemu národu jako celku.

Již při první akci, kdy se bratři Mašínové vydali vyloupit jednu ze služeben Státní bezpečnosti, byl zastřelen její příslušník, přestože původní plán byl jej pouze omráčit. V tom samém měsíci došlo k přepadení další služebny. Tentokrát byl příslušník
Státní bezpečnosti Ctiradem Mašínem podříznut, přestože byl svázaný a bezbranný.

To ale není zdaleka jediná škoda, kterou bratři Mašínové napáchali. Přepadli také vůz společnosti Kovolis převážející mzdy pro jejich zaměstnance. Ve voze byli přítomni pouze čtyři zaměstnanci společnosti, kteří neměli s komunistickým režimem nic společného. Přesto byl při tomto přepadení jeden z nich zabit. Později pak při potyčce s dobrovolnými hasiči jednoho z nich velmi vážně zranili. Bratrům Mašínům se nakonec podařilo překročit státní hranice a oba se přidali do služeb americké armády.

Je tohle příběh hodný filmového zpracování? Bratři Mašínové se neštítili ničeho. Během svých loupežných přepadení páchali chladnokrevné vraždy, zabili či zranili nevinné lidi, kteří se jim jen připletli do cesty. Jejich příběh je určitě zajímavý z hlediska historického, ale rozhodně to není příběh, který by měl být oslavován. Udělení státního vyznamenání bratrům Mašínům prezidentem republiky by pak bylo jako zneuctění památky všech těch, kteří rukou bratří Mašínů zahynuli.

Nezapomínejme na to, jak to skutečně bylo a jaká je pravda. Časem totiž může docházet k překrucování historických fakt a ohýbání pravdy. Na věc se pak může začít pohlížet ze zcela jiného úhlu. Tady je ale úhel stále jen jediný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz