Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mašínové a jejich vyznamenání: Žádný z prezidentů jim vyznamenání udělit nechtěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Proti vyznamenání pro bratry Mašíny se stavěl i Václav Havel, který je silně kritizoval

V souvislosti s uvedením snímku Bratři do českých kin je potřeba reagovat na otázku, která stále víří debaty mezi Čechy. Mají Mašínové dostat vyznamenání? Jen v málo otázkách dokážou mít Češi tak protichůdné postoje.

Článek

V uplynulých týdnech byl v kinech uveden film Bratři o bratrech Josefu a Ctiradu Mašínovi a jejich odbojové skupině. Film je poutavě natočen, avšak reálný příběh bratrů pro potřeby filmu značně upraven s cílem, aby měl film spád, napětí a nepostrádal nic z toho, co má dobrý film mít. Herecké obsazení, zejména bratrů Mašínových mladými českými herci Václavem Nedbalem a Oskarem Hesem, funguje, ale ani herci s plochostí scénáře nic neudělají. Film není vysvětlením zločinů, které Mašínové spáchali, ani pohledem do jejich duše, kde by řešili morální hledisko svých činů. Je to jen prostý popis události. Žádné ospravedlnění, žádné vykoupení.

A právě tento příběh je poslední roky předmětem vášnivých debat mezi dvěma skupinami Čechů. Mezi těmi, kteří Mašíny považují za hrdiny, jež se postavili proti tehdejšímu komunistickému režimu, a mezi těmi, pro než jsou bratři Mašínové vrazi, kteří se vždy starali jen o sebe. Proč se jako Češi neumíme rozhodnout, který pohled je ten správný? Vždyť fakta hovoří jasně.

Autor Naturally ve svém článku skvěle shrnul všechny zločiny bratří Mašínů, při kterých neumírali jen komunisté, kteří se jim postavili do cesty. Jejich činnost stála život i nevinné lidi při výkonu jejich povinností či bezbranné zajatce.

Vyznamenání neudělil Mašínův ani první český prezident Václav Havel, přestože k tomu měl několik příležitostí. Mašíny kritizoval již v roce 1987. Kritizoval zejména to, že se jeden z bratrů Mašínů chlubil tím, kolik lidí zabil. Dle Havlova tvrzení mu z toho přecházel mráz po zádech. Ctirad Mašín napsal v roce 1996 Václavu Havlovi dokonce otevřený dopis, ve kterém ho vyzval, aby odstoupil z úřadu, protože je pro český národ zhoubnější než Stalinův kat Klement Gottwald.

Další český prezident také udělení vyznamenání bratrům Mašínům vzdoroval. Václav Klaus se vzácně shodl s názorem Václava Havla, když svůj názor označil za podobný. Případ označil za složitý a nejednoznačný, ale v každém případě nevhodný pro státní vyznamenání. Miloš Zeman se pak jako další z českých prezidentů nechal slyšet, že od něj Mašínové nikdy vyznamenání nedostanou hned ze dvou důvodů. Jako první uvedl Zeman fakt, že Mašínové podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhá věc, kterou jim vyčítal, bylo zastřelení pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Zeman trval na tom, že to nejsou akty protikomunistického odboje, ale obyčejné vraždy.

Dokonce i současný prezident Petr Pavel uvedl, že s vyznamenáním bratří Mašínů by měl problém. Ani jeden český prezident by tak pro vyznamenání této skupiny nikdy nebyl. Film, který nedávno vešel do kin, nemá daleko k tomu, aby bratry, kteří spáchali takto ohavné činy, adoroval. Bez jakékoli sebereflexe. Snad to není předzvěst toho, že by bratři Mašínové vyznamenání v budoucnu dostali. Byla by to totiž naše velká ostuda. Ostuda celého státu i každého z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz