Hlavní obsah
Bydlení

Domy za euro nejsou žádnou výjimkou. Seženete je v Itálii, ve Francii i v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luciano Bernardi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Fabbriche di Vergemoli

Český trh s nemovitostmi se potýká s převisem poptávky nad nabídkou a ceny tak prakticky neustále stoupají. Pro mnoho mladých tak už není možné mít vlastní bydlení. Přitom se v některých státech Evropy prodávají domy za 25 Kč.

Článek

Ceny nemovitostí v Česku stále rostou. Lidí, kteří hledají vlastní bydlení, je totiž více než samotných nemovitostí, a tak se logicky nedostane na každého. Ti, co nemovitosti prodávají, tak mohou jít s cenou vysoko a stejně svou nemovitost prodají.

Možná může mladé z Česka nalákat to, že v některých státech Evropy se prodávají celé domy jen za jedno euro. Má to ale spoustu háčků, které je potřeba vědět, než se pro takovou koupi rozhodneme. Ale proč tyto státy nabízejí v některých lokalitách takto levné domy?

Odpověď je jednoduchá. Jedná se většinou o vnitrozemská města, mnohdy ve špatně dostupném terénu, s malou nabídkou práce. Lidé z těchto obcí a měst se tak stěhují do přímořských oblastí, případně do velkých měst, zejména z pracovních důvodů. Domy, které v takových obcích zanechávají, ale není možné prodat, takže je jejich majitelé či obce nabízejí za tuto symbolickou cenu.

Foto: Alessandro Isola Esposito / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Italská Bisaccia nabízí taktéž domy za euro

Prvním háčkem, na který při koupi takového domu narazíte, je povinnost investovat do jeho opravy. Taková investice je podmíněná často nejen částkou, ale také časovým obdobím, během kterého musí být rekonstrukce provedena. Některé obce mají i další podmínky. Můžete tak narazit na nemožnost využívat dům k pronájmu, sloužit může totiž pouze těm, co v něm přebývají trvale.

Problém může nastat i v případě, že koupíte dům v obci, která se pomalu vylidňuje a takovému vylidňování nezabrání ani takto nízké ceny za domy. Pak máte sice dům v krásném městě, ale příjemný čas tam určitě nestrávíte. V obci trvale zavírají restaurace i obchody. Mizí prakticky veškerý život.

Mezi nejoblíbenější destinace, kde si dnes lidé mohou pořídit dům za euro, patří například italské městečko Borgomezzavalle. Je vskutku kouzelné. Kdo by nechtěl bydlet v tiché a klidné obci, jíž protéká průzračně čistá řeka a jsou z ní vidět vrcholky Alp?

Kdo miluje historii, najdete si svůj dům za euro i v obci Fabbriche di Vergemoli. Nachází se zde romantický kamenný most a vypadá to tu jako v jiném světě. Domy přímo v historickém centru pak nabízí další italská obec Bisaccia.

Foto: ClemRutter / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Domy za euro jsou k mání také ve Francie (Saint-Amand-Montrond)

Podobné problémy řeší i v Chorvatsku. Zde najdete doby za podobnou cenu, avšak zdaleka ne v tak atraktivním prostředí. Městečko Legrad je obyčejná obec u jezera, nabídnout však může klid všem, kteří zde žijí. Nachází se v blízkosti hranic s Maďarskem.

I jinak velmi drahá Francie se tímto způsobem snaží zachránit svá města. Bydlet tak můžete ve skrze historickém městě Saint-Amand-Montrond, které najdete přímo uprostřed Francie. Z této obce se zatím život nevytratil, avšak počet obyvatel v posledních letech prudce klesl.

Koupit si dům za euro v těchto žádaných destinacích může být lákavé. Vždy je ale třeba si zjistit všechny podmínky, vyhodnotit pro a proti a pak se rozhodnout, zda skutečně chcete žít život, jaký takové obce nabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz