Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dva extrémy pivní statistiky: Češi stále vedou v konzumaci piva, ale většinu ho vypijí doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Mara / Creative Commons / pexels.com

Určitě jste už slyšeli, že Češi jsou jedni z nejzdatnější konzumentů piva. Ročně vypije každý Čech přes 250 piv, a do toho počítáme i novorozence. Jak jsme na tom ale v porovnání s ostatními evropskými státy? Na to nám odpoví Brewers of Europe.

Článek

Brewers of Europe neboli Pivovarníci Evropy je sdružení 29 národních asociací, které se snaží o osvětu v oblasti pivovarnictví a zastupují zájmy evropských pivovarů, kterých je více než deset tisíc. Česká republika je také členem Brewers of Europe, konkrétně naši zemi zastupuje asociace Český svaz pivovarů a sladoven sídlící na Praze 2. A jak si tedy vedeme v porovnání s dalšími státy Evropy? Odpoví nám na to statistika Brewers of Europe z roku 2022.

V rozsahu výroby piva se nacházíme na 7. místě s produkcí téměř 20 milionů hektolitrů piva, což je v přepočtu na půllitrové pivo necelé 4 miliardy piv. Produkce u nás nepřetržitě stoupala až do zlomového roku 2020, kdy přišla covidová pandemie. Ten rok se produkce meziročně snížila o 7 %. Trend snižování produkce byl však následován i v dalším roce. V roce 2021 došlo k dalšímu snížení o 3 %. Ani v době nejvyšší produkce piva jsme se však nemohli rovnat našemu sousedovi. Největším evropským producentem je bezesporu Německo s produkcí přes 17 miliard piv ročně.

Vzhledem k tomu, že jsme malá země, tak v počtu celkem vypitých piv na našem území se na první příčky řadit nemůžeme. O naší vysoké konzumaci však svědčí ukazatel, který rozpočítává konzumaci piva na osobu. V té jasně vedeme v celé Evropě. Průměrný Čech totiž vypije 258 piv za rok. Neopomeňme zmínit, že se do tohoto průměru započítávají všichni Češi, statistika tedy do průměru zahrnuje i všechny novorozence či kojence.

Naše prvenství je vskutku neochvějné. Na druhém místě v počtu vypitých piv na osobu je totiž Rakousko, kde každý vypije 202 piv. Češi tak vypijí piva o více než 27 %. Další příčky pak patří Polsku, Německu či Rumunsku.

Foto: Sonja Maric / Creative Commons / pexels.com

Pivo ale konzumujeme spíše doma než v restauracích či hospodách. Pouze 25 % piva je u nás konzumováno v restauračních zařízeních a 75 % mimo tato zařízení. Tím se dostáváme pod evropský průměr. Nejvíce piv v restauracích vypijí lidé v Portugalsku, v Řecku nebo na Maltě. Tam se v restauracích vypije až 60 % ze všech piv. Naopak nejvíce se pivo mimo restaurace konzumuje v Polsku a v Estonsku, kde taková konzumace dosahuje 92 až 95 % z celkové konzumace.

Přestože jsme sami pro sebe velmocí ve výrobě piva, nacházíme se v počtu importovaného piva hluboko pod průměrem. Naopak ve vývozu jsme na předních příčkách, konkrétně na 4. místě. Ročně vyvezeme přes 5 milionů hektolitrů piva. Na medailové příčky bohužel nemáme šanci dosáhnout, ty neochvějně okupuje Belgie, Německo a Nizozemí s vývozem až přes 17 milionů hektolitrů piva ročně.

Přestože jsme malá země, máme k roku 2021 aktivních 599 pivovarů, z toho 506 minipivovarů. V přímém zaměstnaneckém poměru s pivovary je u nás přes 5500 osob. Tento údaj je však z roku 2018, novější informace bohužel nebylo možné pro statistiku zjistit.

Na závěr ještě jeden zajímavý údaj, příjmy ze spotřební daně za pivo dosáhly za rok 2021 přesně 175,2 milionů euro, což při přepočtu dle průměrného kurzu za daný rok dělá necelé 4,5 miliardy korun. A to je jen spotřební daň, daň z přidané hodnoty není započítána.

Češi jsou tedy skutečně největšími konzumenty piva v Evropě a mnoho našich pivních značek i vyvážíme. Na druhou stranu většinu piva konzumujeme doma a nejsme příliš otevřeni zahraničnímu pivnímu trhu.

Zpracováno na základě statistiky The Brewers of Europe za rok 2021.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz