Hlavní obsah
Umění a zábava

Festival může vyjít i na desítky tisíc korun. Víkend ve stanu tak často stojí jako týdenní dovolená

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wendywei / Wikipedia Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Cena za kulturu je dnes hodně vysoká. Potvrzují to i letošní hudební festivaly, které jejich návštěvníky mohou vyjít na pořádný balík. Za to, co za víkend utratí, by se dala pořídit i dovolená u moře.

Článek

Sumy, které Češi zaplatí za kulturní akce, jdou strmě nahoru. Platí to všeobecně, ale nejvíce lidé utratí na takzvaných hudebních festivalech, kterých se během léta koná velké množství. Základem je samozřejmě vstupenka. Ta už v první vlně mnohdy vychází i na několik tisíc korun. Přesvědčili se o tom i návštěvníci nedávného Rock for People. Na místě jsou pak vstupenky ještě dražší. Obecně se dá na tento festival koupit vstupenky mezi třemi a čtyřmi tisíci.

Jenže, kdo si myslí, že je to hlavní výdaj, je na omylu. Cenu za víkendový festival značně ovlivní i cena ubytování. Na tomto festivalu se spí v kempech a pronájem místa, případně stanu, není levnou záležitostí. Opět se totiž pohybujeme v řádech tisíců korun. Konkrétně na Rock for People se cena ubytování pohybovala kolem 2 tisíc korun.

Nesmíme zapomenout ani na dopravu do místa konání, dále pak případné parkování přes víkend. No a pak je tu útrata, která za daný víkend může vyjít na dalších hezkých pár tisíc. Několik set korun zaplatí účastníci i za toalety. Pokud nejsou vlastníky spacáků, musí si dokoupit i tyto nezbytnosti. Řeší se také oblečení. Za něj utrácejí jak ženy, tak muži. Chtějí totiž na festivalu vypadat stylově.

Na kolik takový festival vyjde je samozřejmě věc značně individuální. Někdo i na takové akce šetří a snaží se moc neutrácet. Málokdo se ale dostane s celkovými náklady na osobu pod deset tisíc korun. Běžně za víkend jednotlivci zaplatí patnáct tisíc, někteří i dvacet tisíc korun. A za takové peníze už se dá pořídit pěkná týdenní dovolená u moře včetně letenek a v některých případech i včetně stravy.

Rock for People to ale teprve začíná. Takových festivalů bude během léta mnoho. Ne každý si tak může dovolit navštěvovat i více festivalů během jedné sezóny. Je to totiž věc nesmírně nákladná, která většině běžných návštěvníků podstatně naruší jejich měsíční rozpočet. I přesto je pro řadu mladých takový festival věcí nezbytnou, na kterou se připravují doslova celý rok.

Kultura, zejména pak festivaly a koncerty, jsou dnes sice stále oblíbené, rozhodně však svoje oblíbené kapely, zpěváky a zpěvačky neuvidíte za pár korun. Je třeba si připravit pořádný balík, bez něj se totiž na takové akci neobejdete. A to je škoda. Kultura se tím stává věcí pro mnoho lidí nedostupnou. Ti, kteří si ji odepřít nechtějí, na ni musí i několik měsíců šetřit, aby si akci alespoň trochu užili.

Kdo chce alespoň trochu ušetřit, musí na akci myslet s předstihem a zakoupit si vstupenky, případně i ubytování, v době, kdy jsou ještě podstatně levnější než na místě v momentě konání v akci. V celkovém rozpočtu to ale zase takový rozdíl neudělá.

Zpracováno na základě:

a na základě ceníků vstupenek Rock for People a dalších letošních festivalů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz