Hlavní obsah
Cestování

Klášter Rosa Coeli: Jedno z nejkrásnějších míst Česka plné pozitivní energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ptrantina / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Za zázrakem architektury i přírody budeme muset na jižní Moravu do okresu Brno-venkov. Nachází se zde totiž skvost, který láká návštěvníky z celého Česka. Kromě impozantních zbytků nádherného kláštera tu najdeme i místa se silnou energií.

Článek

V Dolních Kounicích blízko Brna se na okraji města nachází klášter Rosa Coeli. Místo je čím dál více vyhledávané turisty, kteří touží poznat krásný naší země. V areálu najdeme zříceninu klášterního kostela s barokní rezidenci. Dnes je celý komplex chráněn jako kulturní památka.

Foto: Christof Halbe / Wikipedia Commons / volné dílo

Pohled na zbytky kostela Panny Marie od vstupního portálu

Klášter má velmi pohnutou historii. Založen byl již na konci 12. století a je tak historicky nejstarším klášterem na Moravě. V období husitských válek byl však vypálen a o století později zrušen. Dnes jsou z něj sice jen trosky, o to impozantněji ale místo vypadá.

Jsou zde hned dvě místa, která stojí za návštěvu. Zachovalým prostorem je ambit neboli křížová chodba kláštera spolu s rajským dvorem. Toto místo na vás dýchne raným středověkem v tom nejlepším slova smyslu. Holé zdi porůstající břečťanem vás ohromí a zároveň vás bude tak trochu mrazit v zádech z tajemného prostředí uvnitř dávného kláštera. Právě zde stojí za to se zastavit a vychutnat si pohledy ze dvora na stavbu okolo vás.

Foto: Ptrantina / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled z ambitu do rajského dvora

Druhé místo je ale ještě navštěvovanější, přestože není zdaleka tak zachovalé jako ambit s rajským dvorem. Jedná o zbytky kostela Panny Marie. Z toho místa zbylo prakticky jen obvodové zdivo. Stejně si zde ale člověk připadá jako v kostele. V kostele bez střechy, kde je vidět obloha i každý mráček, který se po ní prohání. Když padne noc, jsou zdejší zdi osvětlovány měsícem. Někdy zde můžete cítit i kapky vody, které se snášejí z nebes, a v zimě se v chrámové lodi projít po bělostném sněhu.

Právě zřícenina chrámu Panny Marie je ale vyhledávána i z jiného důvodu. Lidé se sem sjíždějí, aby ucítili energii, kterou je zdejší prostor pověstný. Energie je to velice silná, ale veskrze pozitivní. Lidé se zde dostávají do zvláštních stavů, které jim místo navozuje. I ti, na které obvykle tyto energetická místa nepůsobí, se zde cítí velmi příjemně a odcházejí s dobrým pocitem nebo lepší náladou.

Foto: Ben Skála, Benfoto / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ruiny kostela Panny Marie

Celé místo je protkáno historií. Jako jedna z nejdůležitějších staveb středověké střední Evropy je Rosa Coeli, v překladu Růže nebeská, úžasný příkladem syrové gotiky s románskými prvky původní stavby. Otevřeno je zde od dubna do října a je třeba počítat se vstupným. Jinak se do areálu nedostanete. V létě se pořádají i večerní prohlídky kláštera, které jsou tak trochu strašidelné a při kterých si klášter Rosa Coeli užijete zase z jiné perspektivy.

Pokud se sem vydáte na návštěvu, nebudete litovat. Dolní Kounice jsou městem, které bylo ve středověku velmi důležitým centrem, takže i v něm najdete množství krásných památek. K vidění jsou kaple a kostely, staré měšťanské domy a nesmíme zapomenout i na starou synagogu se židovským hřbitovem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz