Článek
Liška, přestože ji mnoho z nás nikdy ve volné přírodě nevidělo, patří k běžným lesním živočichům a i u nás jich najdeme velké množství. Naopak mýval vypadá na první pohled velmi roztomile, přestože je to velmi nebezpečné zvíře, které může být smrtelné i pro člověka. A málokdo ví, že se u nás i v sousedních zemích vyskytuje mýval ve volné přírodě.
Mýval je v přírodě škůdcem. Ohrožuje přírodní prostředí jiných živočichů i je samotné. Přitom to všechno začalo úplně nevinně před zhruba sto lety. Dva páry mývalů byli vypuštěni do volné přírody. A tam se jim začalo dobře dařit. Za tu jeho dobu se jejich počet zmnohonásobil a dnes se s nimi můžeme setkat například v západních Čechách nebo na Moravě.
Evropská unie se snaží proti rozšiřujícím se mývalům bojovat. Cílem je zejména snížení jejich populace a následná prevence před dalším rozšiřováním. Likvidaci mývalů v Evropě si ale naši němečtí sousedé vyložili po svém a velmi svérázně. Mývala totiž přidali na svůj jídelníček. Takový propečený plátek z mývala je dnes v Německu velkou delikatesou.
Mýval je v Německu poměrně hojně rozšířen a tak jej mohou lidé, kteří dostanou povolení lovit a následně klidně i konzumovat. A právě steak z mývala připravuje dnes nejedna německá restaurace. Ale mýval zdaleka není jediným zvířetem, které na místních menu můžeme najít. K netradiční zveřině totiž patří například i zmiňovaná liška nebo dokonce jezevec. Všechny kusy ulovené zvěře procházejí samozřejmě přísnými veterinárními kontrolami. V opačném případě by konzumace masa z takových jedinců mohla být pro člověka nebezpečná a dala by se označit za hazard se zdravím.
Němci také upozorňují na to, že i přes přísné podmínky, není příprava liščího masa úplně bez nebezpečí. A to i pro kuchaře, kteří pokrm připravují. Člověk se totiž při přípravě pokrmů z lišky velmi snadno může nakazit tasemnicí. Proto profesionálové při práci s tímto typem masa používají nezbytné ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a roušky. Co by ale neudělali pro spokojeného zákazníka.
Chutě člověka a touha vyzkoušet něco nového a netradičního asi nikdy nepřestane překvapovat. Zajímavé ale je, že jeden z druhů masa, které se dříve považovala za mimořádnou delikatesu, dnes už z jídelních lístků prakticky vymizelo. Jedná se o maso z labutě. Přestože mistři svého řemesla tvrdí, že při správné přípravě je maso z labutě opravdu výborné, strávníky na konzumaci bílého ptáka odrazuje především tučnost pokrmu. Mezi labutí kůži a jejími svaly se totiž nachází silná tuková vrstva, která má silně olejovou příchuť.
Němci a jejich gastronomie tak stále dokáží překvapit. Možná i vy při své cestě do Německa narazíte na pokrm z mývala či z lišky. Obávat bychom se ale měli spíš toho, co přijde přístě.
Zpracováno na základě: