Hlavní obsah
Zdraví

Prášky na hubnutí mohou ohrozit lidské zdraví. Firmy na nich ale bohatnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jeshootscom / Creative Commons / pexels.com

Nadváha a snaha zhubnout. To je problém, který trápí značnou část naší populace, stejně jako populace vyspělých západních států. Jenže málokdo je proto ochoten něco udělat. Nejjednodušší variantou jsou tak léky, které to udělají za nás.

Článek

Velké procento dnešních moderních lidí kvůli konzumnímu a pohodlnému způsobu života trápí nadváha. Přestože si na ni většina z nich stěžuje, nejsou ochotni proto něco udělat. Vzdát se pohodlného života a začít sportovat je doslova pasé, úprava jídelníčku a zdravější životní styl také částo pokulhává. Takoví lidé tak často jako prostředek hubnutí volí léky. Sice za ně mnohdy zaplatí nemalé částky, na druhou stranu je ale celý proces hubnutí bez práce.

Farmaceutická společnost Novo Nordisk pro ně má teď převratnou novinku. Podařilo se jí totiž vyvinout účinný lék na hubnutí s názvem amykretin. Ten prošel první fází testování a přinesl nečekané výsledky. Během třech měsíců zhubli testování lidé více než deset procent své hmotnosti. Bude ještě dlouho trvat, než se takový lék objeví na trhu, neboť musí projít dalšími fázemi testování a schvalování. Firma Novo Nordisk se ale na hubnutí soustřeďuje už delší dobu. Na trhu je k dispozici její starší výrobek Wegovy.

Amykretin by měl Wegovy sice překonat, i tak je ale Wegovy dodnes jedním z nejúčinnějších prostředků na hubnutí. A právě to udělalo ze společnosti Novo Nordisk tržně hodnotnější firmu, než je například Tesla. Už dříve způsobila firma poprask s lékem Ozempic, který byl sice určen pro cukrovkáře, ale zneužívali jej zejména ti, kteří se snažili rychle a efektivně zhubnout. Mezi jeho konzumenty patřila řada světových i českých celebrit. Na diabetiky se tak často ani nedostalo. Když pak ale přišel Wegovy, sliboval úbytek tělesné hmotnosti za tři měsíce až o šest procent. Lék amykretin by tak mohl být pro farmaceutický trh něčím zcela převratným.

Druhá fáze testování amykretinu se by měla být zahájena už letos, ale s jejím dokončením se počítá až během roku 2026. Třetí a čtvrtá fáze pak může trvat několik dalších let. Firma ale určitě bude dělat všechno proto, aby tak převratný lék, který navíc není tak invazivní jako ty předešlé, byl na trhu co nejdříve.

Novo Nordisk, zejména díky svým předchozím výrobkům na hubnutí, svou tržní kapitalizací přesáhla 600 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu něco kolem 14 bilionů korun. Stala se tak dvanáctou nejhodnotnější společností světa. Její tržní hodnota je až několikanásobně vyšší než HDP celé naší země.

Léky na hubnutí jsou jistě nejjednodušší možností, jak shodit přebytečná kila, aniž bychom se museli omezovat nebo pro to něco dělat. Je však třeba se zamyslet, zda nám lepší postava stojí za to, abychom riskovali zdraví. Každý lék s sebou totiž nese nejen možné vedlejší účinky, ale i jistou možnost zdravotních komplikací. Stojí nám to skutečně za to?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz