Hlavní obsah
Zdraví

Převratný lék na cukrovku zneužívají celebrity na hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Julie Viken / Creative Commons / pexels.com

Cukrovka je vážné zdravotní onemocnění, kterého se člověk jen tak nezbaví. Onemocnět touto nemocí znamená dodržovat speciální režim a brát léky po celý zbytek života. Jenže tyto léky zneužívají celebrity po celém světě.

Článek

Začalo to úplně nevinně. Lék na cukrovku Ozempic byl pro nemocné cukrovkou jako zázrak. Nejen že jim udržoval cukr na správné hladině, ale také chránil srdce a pomáhal hubnout. Jediné úskalí bylo v tom, že stejně jako inzulín se musel aplikovat do těla skrze vpich injekční stříkačkou.

Jenže právě jeho vliv na hubnutí způsobil, že lék začali používat i lidé, kteří cukrovkou netrpí, jako alternativu za často neúčinné hubnoucí prostředky. Ozempic byl totiž naprosto spolehlivý. Dnes je běžné, že si jej aplikují hollywoodské hvězdy a další celebrity a známé osobnosti po celém světě. Výjimkou není ani Česká republika.

Na jaře letošního roku došlo k výpadku v dostupnosti tohoto léku. Ten byl způsobem rychlým zvýšením poptávky, protože ho ve velkém začali užívat i ti, které diabetes netrápí. Ministerstvo zdravotnictví se po této neblahé události rozhodlo, že lék už nebude možné předepsat v jakémkoli případě, ale bude určen pouze pro extrémní případy, kdy bude člověk trpět obezitou.

Problémem v nadměrném užívání léku lidmi bez cukrovky je právě to, že pro lidi s cukrovkou pak nemusí být lék dostupný. V ten okamžik to pro ně představuje možné závažné komplikace, na které nejsou připraveni. Několik hollywoodských celebrit se dokonce rozhodlo s užíváním léku skoncovat, když zjistily, že je určen právě pro pacienty postižené touto chorobou.

Výpadky v dostupnosti Ozempicu se předpokládají v průběhu celého letošního ruku. Řada lékařů totiž lék předepisuje i mimo určené indikace právě jako prostředek na hubnutí v případech, kdy to vůbec není nutné.

Ozempic jako takový neškodí lidem, kteří diabetes nemají, ale jeho testování probíhalo na lidech větších tělesných hmotností. Nikdo tak s jistotou nedokáže říci, jak takový lék může působit na celebritu, která chce zhubnout ze 60 na 50 kilogramů. Navíc s sebou tento lék, stejně jako celá řada dalších, nese možnost vedlejších účinků, které nejsou pro tělo zrovna to pravé.

Podle pacientů, kteří lék užívají, snižuje tento lék chuť k jídlu, zejména pak chuť na mastné a nezdravé věci, avšak vliv má i na chuť ke konzumaci alkoholu. Mění tedy návyky svého uživatele a může jej přivést ke zdravější stravě. Může však dojít v krajním případě až k tomu, že člověk netrpící hladem nebude přijímat žádnou potravu, což je pro tělo stejně devastující.

Lidé, kteří lék užívají bez správné indikace, by se měli zamyslet, zda je skutečně potřeba jej užívat. Jestli třeba jen nestačí změnit životní styl, začít se více hýbat a jíst zdravěji a pravidelněji. Výsledky, které se dostaví, budou stejné jako při užívání tohoto léku, ale neohrozí se tím zdraví lidí trpících cukrovkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz