Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři oříšky pro Popelku: Většina herců už je mrtvá, princ čelil obvinění ze znásilnění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Strachoň / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Hrob Libuše Šafránkové

Televize nám i letos dopřeje vánoční klasiku v podobě Tří oříšků pro Popelku, které se už od svého uvedení v roce 1973 objevují na televizní obrazovce na Vánoce pravidelně. Mnoho hvězdných herců však již není mezi námi.

Článek

Když Václav Vorlíček začal natáčet novou pohádku o krásné a chudé Popelce, nikdo netušil, jaký bude z tohoto filmu hit. I po padesáti letech je to pohádka, která se tradičně vysílá v hlavním vysílacím čase na Štědrý den. Popelka tak se svým Juráškem a Rozárkou pravidelně vstupuje do našich obýváků v ten nejkrásnější den v roce. Samotní herci si už ale film, ve kterém ztvárnili nezapomenutelné role, neužijí. Většina z nich je totiž po smrti.

Carola Braunbock, německá herečka, která se však narodila nedaleko Plzně, ztvárnila Popelčinu macechu. Po celou dobu natáčení tajila, že umí i česky a že ostatním ve štábu rozumí. Její výkon byl nezapomenutelný, avšak slávy získané v tehdejším Československu si příliš neužila. Zemřela již pět let po uvedení pohádky. V pouhých 54 letech dostala infarkt. I otec prince už není mezi živými, opustil tento svět před pěti lety ve věku 87 let.

Postava preceptora v podání nezapomenutelného Jana Libíčka patří k těm nejlepším rolím ve filmu. Jan Libíček ji ale natočil těsně před svou smrtí. Zemřel hned v následujícím roce. Byl totiž vážně nemocný, ale měl panický strach z lékařů. Nikdy se nenechal vyšetřit, a tak ani nevěděl, co mu vlastně je. Při natáčení české komedie Jak utopit doktora Mráčka zničehonic ztratil vědomí a spadl po zádech do Vltavy. Štábu se však podařilo Libíčka z vody vytáhnout. Dokonce se i probral. Jakmile ale nad sebou spatřil přivolané lékaře v bílých pláštích, dostal šok. Sebral poslední síly a pokusil se utéct. Jenže jeho útěk skončil na zemi. Opět ztratil vědomí a upadl. Lékaři jej naložili do sanitky, ale při převozu do nemocnice Libíček zemřel. Tak skončil miláček českého národa.

Mezi živými už nejsou ani další české herecké hvězdy jako Vladimír Menšík, Míla Myslíková, Helena Růžičková, Jiří Růžička či Jiří Krytinář. Před dvěma lety nás navíc opustila úžasná Libuše Šafránková. Zemřela po náročném operaci ve věku 68 let. Prince, který Popelku hledá a všem ženám a dívkám ve vesnici zkouší střevíce, ztvárnil tehdy 23letý Pavel Trávníček. Přestože se později stal jedním z nejobsazovanějších českých dabérů, právě v této pohádce byl předabován Petrem Svojtkou. Důvodem prý měl být jeho v té době dost patrný brněnský akcent.

Právě Pavel Trávníček čelil v posledních letech několika obviněním ze znásilnění, a tak byla čest pohádkové prince ohrožena. Jenže kriminalisté nakonec celou věc odložili s tím, že se nejednalo o trestný čin znásilnění. Celá věc byla také promlčena, neboť údajně poškozené ženy Pavla Trávníčka obvinily s odstupem mnoha let.

Tři oříšky pro Popelku stále zůstávají neodmyslitelnou součástí Vánoc, takže i letos budeme sledovat, jak Libuše Šafránková ve své roli postupně otevře všechny tři oříšky, které čeledínovi Vinckovi cestou cvrknou do nosu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz