Hlavní obsah
Krása a fitness

Tuk se ukládá právě tam, kde ho nejméně potřebujeme. Na břiše a na stehnech. Ale proč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andres Ayrton / Creative Commons / pexels.com

Češi jsou milovníci dobrého jídla. Jenže, co je dobré, často nebývá moc zdravé. A tuk je to, co nám kazí postavu. Nejčastěji se nám ukládá do stehen a do břicha. Ale proč právě tam?

Článek

Taky vás někdy napadlo, že první místo, kde přiberete, když se nezdravě stravujete, jsou právě stehna a břicho? Proč jen se ten tuk nemůže ukládat někde jinde, kde by to nebylo tolik vidět? To je otázka, kterou si asi klade mnoho z nás. Ale není to jen o přibírání. Když se rozhodneme, že začneme žít zdravěji a šetrněji k našemu organismu, abychom shodili nějaké to kilo, břicho a stehna jsou těmi místy, kde se tuku zbavujeme nejobtížněji a zpravidla až na konec.

Nejprve je nutno zmínit, že tuk naše tělo potřebuje. Není to něco, co bychom měli zcela vyloučit z našeho jídelníčku a stravovat se pouze zdravě. Nejvíce energie získáváme právě z tuku. Ten chrání i naše orgány a je potřebný pro správné funkce našeho tělo. Ale neměli bychom to s ním přehánět. Určitě se nestane nic, když si jednou dáme tučnější kousek masa, nebo si dopřejeme smažené hranolky, tuky by ale v našem jídelníčku neměly převažovat.

Říká se, že ideální obsah tuku v lidském těle je kolem dvaceti procent. Pro muže je to o něco méně, pro ženy zase o trochu více. Jak náš organismus stárne, potřebuje naše tělo čím dál více tuku. A to že se nám hromadí ve stehnech a na břiše, je naprosto normální jev. Je však třeba vzít v potaz, že každý člověk je jiný, má různě výkonný metabolismus a s přebytečnými tuky si každé tělo poradí tak trochu jinak. Proto občas závidíme některým lidem, že si dopřávají nezdravá jídla a na jejich postav je to vidět třeba jen minimálně.

Jak ale konzumovat tuky, aniž bychom se museli omezovat a abychom nepřibírali na váze v pro nás tak důležitých partiích? Dejme si dohromady jídelníček a začněme s trochu zdravějším stylem. Snídaně je důležité jídlo dne, naopak přejídat bychom se neměli večer a v noci. Je třeba omezit sladká, smažená, dokonce i solená jídla. Sůl je samozřejmě věc, bez které se dnes neobejdeme. Používejme ji však s mírou a nepřesolujme. Naše chutě si na vyšší příjem soli brzy zvyknou a časem budeme solit víc a víc.

Přestaňme konzumovat alkohol. Právě ten je často důvodem mnoha typů obezit, ale i dalších zdravotních komplikací. Nestresujme se víc, než je nutné a dopřejme si dostatečné množství spánku. Právě to nám pomůže si udržet lepší postavu. Pokud i přesto přibíráme, je možné, že za své nadměrnější proporce zkrátka nemůžeme.

Tuk se často začne ukládat i u jedinců, kteří žijí zdravějším životním stylem a konzumaci nezdravých jídel omezují. Způsobeno to může být například genetickými faktory, kdy se s vysněnou postavou musíme ve většině případů rozloučit. Vliv na ukládání tuků může mít i menopauza nebo poruchy štítné žlázy. V takovém případě nám mnoho možností nezbývá.

Důležitým bodem našeho boje s obezitou je také zdravý střevní mikrobiom. Ten si můžeme udržet, když nebudeme konzumovat nekvalitní potraviny. Zázrakem v této oblasti jsou fermentované potraviny. Z těch nejběžnějších můžeme konzumovat kysané mléčné výrobky jako jsou jogurty, kefíry či zrající sýry, tím nejzdravějším pro náš organismus je ale fermentovaná zelenina. Tu můžeme do našeho těla dostat v podobě kvašeného zelí či kvašených okurek. Velmi oblíbená je v posledních letech také asijská pochoutka z fermentovaného čínského zelí nazývaná kimčchi.

O tělo je třeba pečovat. Zdravý životní styl je pro nás to nejdůležitější. Ani ten nám ale nezaručí, že budeme mít břicho a stehna bez přebytečného tuku. Takový už lidský organismus zkrátka je.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Stehna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz