Hlavní obsah
Cestování

Unikátní silnice v Maďarsku hraje melodii. Vytváří ji tření mezi dopravním značením a pneumatikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jet stovky kilometrů po dálnici může být někdy pěkná nuda. Rozhodně ale ne v Maďarsku. Tam si totiž nemusíte ani zapínat rádio a stejně si můžete dopřát poslech jedné krásné melodie, kterou si sami vytvoříte.

Článek

Hrající silnice a dálnice se pomalu stávají fenoménem na celém světě. Najdeme je například v Japonsku, v Jižním Koreji, ve Spojených státech amerických, v Číně nebo v Íránu. Jednou z prvních takových silnic v Evropě se stala takzvaná Route 67 v Maďarsku.

Tato silnice spojuje maďarské město Kaposvár s dálnicí M7. Na hrající úsek dálnice vás upozorní dopravní značení. Na dopravní značce tam před tímto úsekem naleznete nápis se slovy „to hear the song“. Dále pak přímo na dálnici uvidíte bílé značení ve tvaru hudebních not. Teprve pak se začnou na silnici objevovat bílé pruhy, po kterých je třeba přejíždět pneumatikou vozu, aby jste dané tóny slyšeli.

Jak je možné, že pruhy vydávají po přejetí kolem vozu různé tóny? Je to především výškou nátěru značení. Musíte však dodržet ještě jednu důležitou věc, jinak si melodii neužijete naplno. Je třeba jet předepsanou rychlostí. Pokud pojedete příliš pomalu nebo rychle, melodie nikdy nebudete znít tak, jak má, a vy si jí nevychutnáte.

Hlavním důvodem, proč takové hudební pruhy na silnicích vznikají, je ten, že mají řidičům a spolujezdcům zpříjemnit často velmi nezáživné a dlouhé úseky silnic a dálnic. Plní tedy opravdu pouze zábavnou funkci, jiné využití nemají.

Tento první úsek hrající silnice v Maďarsku byl zprovozněn na počest zesnulého maďarského zpěváka, jehož hit nesl název této silnice. Tento hit si tak můžeme připomenout na místě, o kterém se v písni zpívá.

Hrající dálnice rozdělují řidiče a obecně okolní obyvatele na dva tábory. Jedni tvrdí, že je to inovativní a zábavný prvek, který oživí nudnou cestu po silnici. Navíc nutí řidiče, kteří si chtějí unikátně vytvořenou melodii vychutnat, aby dodržovali dopravní předpisy a jezdili podle pravidel. Druhý tábor je ale razantně proti. Znějí z něho názory, které označují takto vytvořenou melodii jako potenciální nebezpečí. Hrající silnice mohou rozptylovat řidičovu pozornost a způsobit tak dopravní nehodu. Jízda přes pruhy může navíc při dlouhodobém praktikování opotřebovávat pneumatiky vozu.

Maďarsko si za svým unikátem stojí. Podle dalších informací by se měla taková silnice nacházet v Evropě i například v Dánsku nebo Nizozemsku. Předpokládá se, že z hrajících silnic bude nový fenomén, který se bude postupně rozšiřovat po celé Evropě. Možná si tedy jednou poslechneme píseň i na našich dálnicích. A od koho jiného by u nás taková píseň mohla být než od Karla Gotta.

My se určitě při nejbližší cestě do Maďarska pojedeme na Route 67 podívat a vyzkoušet si vytváření vlastní melodie a její poslech. Samozřejmě při dodržení všech dopravních pravidel pro co nejlepší zážitek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz