Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoční prázdniny byly o den delší? Hloupost. Jen chyba rodičů. Takhle to funguje již mnoho let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukas / Creative Commons / pexels.com

V návaznosti na nespokojenost rodičů s délkou vánočních prázdnin, musíme zveřejněné informace uvést na pravou míru. Žádný den vánočních prázdnin navíc se totiž nekonal. Po Vánocích se do školy děti vrací vždy nejdříve 3. ledna.

Článek

Tuto mylnou informaci o dni volna pro děti navíc si asi vsugerovalo mnoho rodičů, protože podobné poznámky jsem slyšel ze svého okolí a dokonce i ve své rodině. Jenže je to jen o nepozornosti rodičů, kteří sice vědí o existenci vánoční prázdnin, ale mylně předpokládají, že začínají na Štědrý den a končí Novým rokem. A pletou se již mnoho let.

Já jsem na základní školu chodil v 90. letech a již v této době měla délka vánočních prázdnin jasně stanovená pravidla. Stejná jako má dnes. Ve zkratce se dá říci, že vánoční prázdniny začínají nejpozději 23. prosince, nikoli tedy 24., a to pouze v případě, že tomuto dni nepředchází některý z víkendových dnů. V praxi tak mohou vánoční prázdniny začít i 21. prosince. V reálu to však vypadá tak, že pokud Štědrý den vyjde například na čtvrtek, již ve středu se nejde do školy, aby bylo dodrženo to, že děti budou doma alespoň jeden den před samotným Štědrým dnem.

Naprosto stejné je to s koncem vánočních prázdnin. Prázdniny nekončí na Nový rok. Po Novém roce musí mít děti ještě alespoň jeden den volno. Tedy nejdříve půjdou do školy 3. ledna. Když ale vyjde Nový rok na čtvrtek, v pátek mají ještě volno, následuje víkend a do školy se vrací až 5. ledna.

Ve většině škol dostávají děti na začátku roku rozpis prázdnin během školního roku, některé školy jej mají umístěn na svých webových stránkách, případně je možné si dohledat na webu obecně. Na obecné plány prázdnin si ale dejte pozor, protože tam mohou být rozdíly. Ředitelské volno je totiž plně v kompetenci školy a o jeho udělení se rozhoduje individuálně. Pokud by se tedy rodiče zajímali o to, kdy mají děti prázdniny, jistě by si všimli toho, že tam existuje pravidelnost jednoho dne navíc před Štědrým dnem a jednoho dne po Novém roce. Jenže to většina rodičů nereflektuje. Vědí, že budou vánoční prázdniny v tomto období, a víc neřeší. U nás v rodině to mohu připomínat každý rok a stejně se pokaždé shledávám s nedozírným překvapením.

Řešit dovolenou na poslední chvíli je problém, to uznávám. Nezbyde tedy opravdu nic jiného než vzít s sebou dítě do práce, zajistit někoho na hlídání nebo svého šéfa přesvědčit, že to volno navíc opravdu potřebujete. Ale nevymlouvejte se na to, že jste o tom nevěděli, protože vědět jste to mohli už v září. Ostatně se stačí zeptat dětí. Ty si pečlivě hlídají, kolik volných dnů jim ještě zbývá. Po Vánocích se jim totiž do školy moc nechce.

Příští rok si toto jednoduché pravidlo stačí pamatovat a k žádným problémům by dojít nemělo. Děti koneckonců jeden den sami doma vydrží, ale pokud se vám podaří si vyjednat volno navíc, určitě všichni oceníte nějaký ten výlet ještě předtím, než se děti ponoří do přípravy na pololetní písemné práce.

Zpracováno na základě:

vlastní zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz