Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život Ivánka z Mrazíka byl tragický: Nejprve skončil ve vězení, pak zemřel v léčebně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Postava Ivánka patřila v pohádce, která se u nás vysílá každý rok v období Vánoc, k těm nejvýraznějším. Kdo byl ale ve skutečnosti jeho představitel? Tragický osud dohnal herce až do léčebny.

Článek

Do naší paměti se Eduard Izotov zapsal nesmazatelně svou rolí Ivánka v legendární pohádce Mrazík. Jeho narcismus a pýcha baví už skoro 50 let. Nakonec to ale všechno skončí dobře tak, jak to v pohádkách bývá. Ivánek se zamiluje do Nastěnky a pochopí, že chyboval. Jenže takový je konec pouze oné slavné pohádky. Život Eduarda Izotova, zejména posledních dvacet let, byl jedna velká tragédie.

Eduard Izotov se narodil v roce 1936 na území tehdejšího Sovětské svazu. Dnes bychom řekli na běloruském území. V roce 1954 se dal na studium herectví, které úspěšně dokončil. O dva roky později se oženil se svou velkou láskou Ingou Budkevičovou. Ve filmu debutoval v roce 1958 ve snímku V tichu stepi. Na filmového Mrazíka si musel ještě pár let počkat.

Izotovova první žena potvrdila, že představitel Ivánka se mu v reálném životě hodně podobal. Staral se o svůj zevnějšek a byl poctivý. Zároveň byl však extrémně rozmazlený a až nesnesitelně líný. Přesto s ním jeho první žena vydržela dvacet čtyři let. Brali se už v roce 1956, kdy bylo Izotovovi pouhých 20 let, a zůstali svoji až do roku 1980. Pak už to ale jeho žena nedokázala dál snášet a jejich manželství se rozpadlo. A to byl počátek Izotovova konce.

Novou ženu si sice našel velice brzy, jenže se rozhodli, že si společně koupí chatu. Zdá se to jako zcela nevinná věc, která ani v tehdejším Rusku nemohla být problémem. A zcela jistě by nebyla, kdyby se představitel Ivánka nerozhodl, že na její nákup použije tisíc dolarů, které měl tajně schované. Snažil se je prodat přímo na ulici hlavního města Ruska. Byl však chycen policií a okamžitě putoval do vězení. Přestože se jeho kolegové snažili, aby z toho Izotov vyvázl co nejlépe, a přimlouvali se za něj, trest byl nekompromisní. Dostal dva a půl roku nepodmíněně. A to byla pro Eduarda Izotova zdrcující zpráva.

Dva a půl roku ve vězení si sice odseděl, ale ani pak ho nečekala zářná budoucnost. Nikdo z branže o něj neměl zájem. Tehdejší filmaři si nemohli dovolit obsadit někoho, kdo byl takovým způsobem trestaný. Když oslavil padesátiny, začali se u něj projevovat i zdravotní komplikace. Během několika let prodělal sedm mozkových příhod. Poškození mozku bylo tak vážné, že pro něj normální život přestal existovat. Nepoznával ani svoje nejblizší. Nakonec byl umístěn v psychiatrické léčebně, kde upoután na lůžku zemřel ve svých 66 letech v březnu roku 2003.

Eduard Izotov si užil slávy, kterou získal také za své ztvárnění legendárního Ivánka v Mrazíkovi. A užíval si ji dlouhých dvacet let. A pak stačila jediná chyba a jeho život se otočil vzhůru nohama. Z dnešního pohledu bychom dokonce řekli, že Izotov neprovedl nic špatného. Jenže to byla zkrátka jiná doba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz