Hlavní obsah
Bydlení

Drahý sousede, začněte už také topit. Nehodlám vám dělat sponzora komfortu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Topná sezona začíná a někteří sousedé toho chtějí využívat ve svůj prospěch.

Článek

Život v paneláku má své klady, ale i zápory. Jedno negativum přichází s nástupem topné sezony. Je přirozené, že každý by chtěl ušetřit za vytápění nějakou tu korunu, ale nelze to dělat na úkor nás ostatních. Nelze profitovat z umístění bytu tím, že si ho necháme ohřívat od ostatních sousedů.

Já ještě netopím, není důvod

V paneláku člověk vyslechne různé rozhovory. Jednak je tam všechno slyšet, nebo prostě potkává různé sousedy na chodbách nebo před domem. A tak člověk občas zaslechne třeba i rozhovor souseda, který se chlubí tím, že doma ještě nezapnul radiátory. Tvrdí, že k tomu stále nemá důvod, protože má v bytě příjemné teplo.

Je jasné, že tam máš teplo

Ano, je logické, že tam má teplo. Má totiž tzv. vnitřní byt, který je ze všech stran obklopen jinými sousedy – zespoda, shora, zleva i zprava. A pokud všichni tito sousedé topí, ohřívají nejen svůj interiér, ale také společné zdi, skrz které se teplo dostává do okolních bytů. Takže zcela přirozeně byt, ve kterém se netopí, doslova krade teplo sousedům. A to zrovna moc kolegiální není.

Sousede, začněte už také topit

Ne, že bych na něj nějak radikálně uhodil. Ale jen tak mezi řečí jsem zmínil, že už by bylo dobré, v rámci dobrých sousedských vztahů, aby začal topit také. Aby si nedělal z nás ostatních sousedů sponzory svého komfortu. Vím sice, že ho k tomu nemohu nijak donutit, ale apelovat na určitou slušnost a zodpovědnost mohu. Jsme přece jenom v paneláku určitou komunitou a nelíbí se mi, když jeden profituje na úkor druhých.

Jde to i jinak

Společná složka a složka reálné spotřeby se totiž na vyúčtování může klidně změnit. Stačí, aby pro změnu hlasovalo dost lidí. A protože těch, co vyhřívají byty ostatním, je většina, se to klidně může stát. Takže páku na takové sousedy přece jenom máme. Zatím si ji ale nechávám v záloze a věřím, že přijde k rozumu. Pokud ne, můžeme začít hlasovat o velikosti základní a spotřební složky tepla, a to se potom náš milý soused bude divit, kolik najednou bude muset za teplo platit, i když bude mít radiátory otočené maximálně na jedničku.

Anketa

Už doma topíte?
Ano, už topím
66,7 %
Ne, ještě netopím
33,3 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz