Hlavní obsah
Nakupování

Fajn pokus, ale hardware je jiný. Vrátil jsem nabízený mobil podvodníkovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Koupě věcí z druhé ruky může být výhodná. Jen si musíte dávat velký pozor na bazarové podvodníky.

Článek

Kdykoliv jde o peníze, měli bychom být na pozoru. Vždycky se může objevit někdo, kdo se nás pokusí okrást. A ne, není to věc pouze současné doby. Úplně stejně nás mohl někdo obalamutit za socialismu. Teď to ale podvodníci mají díky internetu mnohem jednodušší. Denně jsou v médiích případy, jak někomu sofistikovaným podvodem vybrali celý účet.

Nemusí ale jít jen o tyhle konkrétní podvody. Stačí zamířit na online bazary, kde se to různými vychytralými prodejci jen hemží. Ti vyložení podvodníci shrábnou peníze a nic vám nepošlou. Jiní se vás zase pokusí trochu nachytat a prodat vám něco jiného, než inzerují. Přesně tohle se stalo mně.

Bazarový telefon za dobrou cenu

Koupit si mobil z druhé ruky? Proč ne. Pokud má zajímavou cenu a je v perfektním stavu, je to fajn koupě. Telefon bude stále ještě v záruce a oproti nákupu v obchodě se dá pořídit o několik tisícovek levněji. Tak jsem se pustil do hledání s tím, že preferovaný telefon by byl Xiaomi 13T Pro. Toto označení je vcelku důležité, protože daná modelová řada má několik variant, které se liší svými parametry. Napálit neznalého kupujícího tak nemusí být problém.

Vydával ho za jiný

Do oka mi padl inzerát s nabízeným telefonem, který na fotografiích vypadal velmi slušně a jeho cena mě taktéž lákala. Nebudu však kupovat zajíce v pytli, a tak začínám domlouvat osobní předání. Do něj se prodejci moc nechtělo, ale nakonec se mi ho podařilo ukecat. Sice jsem to k němu měl skoro 70 kilometrů, ale ty projeté tři stovky tam a zpět jsou prostě investicí do jistoty. Nerad bych, aby mi v balíčku přišla cihla, jiný telefon, nebo aby mi balíček nakonec vůbec nepřišel.

Vypadalo to dobře. Telefon vypadal přesně jako na fotografiích. Mobil v super stavu, funkční. Pár minut jsem ho zkoušel a šlapal jako hodinky. Mrknul jsem tedy i do záložky „nastavení“, abych zjistil detaily o daném mobilu. A hle, stačilo pár kliknutí a měl jsem jasno, proč je jeho cena oproti jiným tak nízká.

Nešlo o mobil s přídomkem „Pro“, který jsem požadoval. Šlo o klasický model 13T. Na první pohled to skoro nepoznáte. Vypadá úplně stejně, je stejně velký. Ten hlavní rozdíl se nachází v útrobách mobilu. A když se mi na displeji zobrazilo, že má pouze 8 GB RAM a 256 GB úložiště, zatímco správný model by měl mít 12 GB RAM a 512 GB úložiště, bylo mi všechno jasné.

Ach, ta nepozornost

Prodejce jsem obratem konfrontoval. Ani ne tak proto, že bych to chtěl nějak aktivně řešit. Spíš jsem byl zvědavý na jeho reakci. Vypadalo to, že byla připravená. Výmluvy o tom, že se v telefonech nevyzná, a lži o tom, že označení patrně jen přehlédl. No, to určitě. Pokud byl telefon jeho, jasné specifikace musel mít uvedené na faktuře nebo na krabičce. Najednou mi došlo, proč nebyla k dispozici ani ta krabička, ani faktura.

Takže s ponaučením, že obezřetnost je na místě, jsem projel pár stovek a vrátil se bez telefonu domů. Ale pořád bylo lepší odhalit podvodníka v podstatě při činu, než si doma otevřít balíček s jiným mobilem a potom z něho týdny tahat zpět peníze. Pokud by se mi to vůbec podařilo. A ponaučení? Důvěřuj, ale prověřuj.

Anketa

Napálil vás někdo na bazaru?
Bohužel už ano
28,6 %
Naštěstí ještě ne
71,4 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz