Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Když chci tvořit rezervy, zaměstnanci křičí, že je beru na hůl. A nechci jim přidat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Když máte hloupé zaměstnance, není podnikání žádný med. Chtějí jistoty, ale podílet se na nich, už ne!

Článek

Podnikání není jenom o tom, že je člověk ve své firmě „holka pro všechno“. Když se daří, je čas přijmout zaměstnance. A začít budovat trochu větší podnik, než je one man show. A tady nastává problém. Ne každý zaměstnanec úplně dobře chápe, jak podnikání funguje.

Ne vždy se daří

Zatímco zaměstnanec má díky pracovní smlouvě i díky velké ochraně státu, vše víceméně jisté, podnikatel musí riskovat. Když se daří, je to fajn. Když ne, bývá to horší. Správný byznys by měl fungovat jako státní rozpočet. Když se daří, je dobré myslet na dobu, kdy se dařit nemusí. To znamená, není na místě v silných letech rozfofrovat všechny peníze, ale je lepší tvořit si rezervy pro případ, že nastanou těžké roky.

Zaměstnanec nechápe

Zatímco pro podnikatele jde o zcela samozřejmou, logickou úvahu, zaměstnanec to nechápe. Ten vidí pouze „teď“, aktuální úspěch firmy, ze kterého by pochopitelně chtěl profitovat. Nezajímá ho, co může nastat za rok, za dva. Teď firma hodně vydělává a on by si chtěl z toho pomyslného koláče uříznout ještě větší kus, než má nyní.

Beru je prý na hůl

Milý zaměstnanče, měl bys pochopit, že když se firmě teď daří, nemusí se jí dařit za pár let. A zatímco já budu po několika bezesných nocích přemýšlet, jak to znovu nakopnout, ty jenom přijdeš a natáhneš ruku. Ty máš ve své smlouvě určitou výši platu a je ti úplně jedno, kde na ni vezmu.

Není to tak, že teď, když se firmě daří, tě záměrně beru na hůl, abych měl větší zisky. Já tvořím rezervy. Šetřím a ukládám peníze právě na dobu, když se tak dobře dařit nebude. Díky tomu budou peníze na tvé platy i v době, kdy si svou prací na výplatu ani nevyděláš. Ale chceš ji, trváš na ní – za tebou stojí smlouva, i zákon.

Když mám, tak dám

Když se firmě daří, nebráním se mimořádným odměnám a bonusům. Ale plošně zvyšovat plat o více? Rozhodně ne, to je střelba do vlastní nohy. Radši ty peníze nechám válet na účtu, aby i v těžkém období na ten plat opravdu bylo.

Tak podnikej sám

Komu ze zaměstnanců se to nelíbí, toho nedržím. Podat výpověď je snadné. Stejně jako je snadné začít podnikat. Tak hurá do toho, milý zaměstnanče. Pokud to podle tebe dělám blbě, dělej to lépe. A za rok, za dva, si povíme, jak se ti daří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz