Hlavní obsah
Finance

Máš průměrný důchod? Nemáš právo si stěžovat, pracující jsou na tom hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Plačky důchodců nad malým důchodem jsou koloritem nejenom internetových diskusí. Má si ale důchodce s průměrným důchodem na co stěžovat?

Článek

Důchody, věčné téma. Každý si stěžuje na to, že jsou malé. Ano, v některých případech to opravdu tak může být. Ale neplatí to vždy. To, že má někdo „malý“ důchod ještě neznamená, že je opravdu malý. A že by se s ním nedalo vyžít.

Kolik je průměrný důchod?

Výše důchodů postupně stoupá. Ohlédneme-li se do minulosti, tak ještě v roce 2021 činila průměrná penze 15 425 Kč. Během pouhého jednoho roku poskočila na 18 061 Kč. V průběhu loňského roku došlo k dalšímu značnému skoku, až na 20 210 Kč. A jakou průměrnou výši důchodu očekáváme letos? Bude to 20 693 korun. (zdroj)

Ano, hovoříme o průměrném důchodu. To znamená, že někdo má důchod menší, někdo ho má zase vyšší. To je běžná věc, stejně jako když mluvíme třeba o průměrném platu. Nás by ale měla zajímat konkrétní osoba a konkrétní cifra. Tedy člověk, který bude letos brát zmíněných 20 693 Kč důchodu měsíčně. Jeho průměrnou výši.

Jaká je minimální mzda?

Ze světa důchodů odskočme do světa platů. Do světa, kde lidé musí 8 hodin denně pracovat, aby jim na účet přistály nějaké peníze. Tou nejmenší částkou, známou jako minimální mzda, je u nás v letošním roce částka 18 900 Kč. Méně za svou práci při plném úvazku dnes nikdo nemůže dostat. (zdroj)

Je to málo?

Ten senior, který pobírá nyní průměrného důchodu, by se měl zamyslet nad tím, zda má právo si na jeho výši stěžovat. Je na místě porovnat výši svého důchodu s tím, jaké jsou v České republice minimální platy. Zatímco důchodci s průměrným platem přistane každý měsíc na účtu částka 20 693 Kč, člověku s minimální mzdou pouze 18 900 Kč. A to ještě daná osoba v produktivním věku musí každý den docházet na 8 hodin do zaměstnání, aby si svou mzdu zasloužila.

Dá se s tím vyžít?

Vžijte se do člověka, který nemá průměrný důchod, ale minimální mzdu. Tedy částku o skoro dva tisíce korun nižší. A to ještě musí chodit do práce. Pokud dokáže vyjít s touto mzdou on, neměl by být problém vyjít i s průměrným důchodem. Teprve ve chvíli, kdy důchod klesne pod hodnotu minimální mzdy, nebo se snad pohybuje na hranici existenčního minima, je správná chvíle na to, si stěžovat. Dříve opravdu ne.

Anketa

Dokázali byste vyžít s průměrným důchodem?
Ano, úplně v pohodě
33,3 %
Ano, když bych se trochu uskromnil
17,8 %
Jen velmi obtížně
10,2 %
Ne, v žádném případě
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz